Díjemelések és szűkös lehetőségek Zircen

Zirc - A városban közlekedő helyijáratú autóbuszok 9,6 százalékkal szállítják drágábban az utasokat a tavalyi tarifánál.

Győrffy Árpád

A képviselő-testület múlt évi utolsó ülésén két lehetőség közül választhatott. A 9,6 százalékos emelésnél 2,5 millió forint támogatást kell biztosítani a buszok üzemeltetőjének, míg fele ekkora árnövekedésnél 3,4 millió forint lett volna a kötelezettség. A rentábilis működés érdekében mintegy hatezer kilométerrel csökkentették a járatok futását is. Ennek egyik felét a szombati közlekedés megszüntetésével, a másik felét pedig a hétköznapi járatok ritkításával oldották meg. Az emelés után az egyvonalas havi bérlet 2810, az összvonalas 3740, a tanulói és nyugdíjas 900, a menetjegy pedig 180 forintba kerül.
 
A képviselők meghatározták az önkormányzat által fenntartott nevelési és oktatási intézményekben az idén alkalmazandó térítési díjakat is. Forgalmi adó nélkül számítva a bölcsődei ellátás továbbra is naponta 352 forint, az óvodai háromszori étkezés 264-ről 280 forintra, az iskolai háromszori étkezés 344-ről 360 forintra, az iskolai ebéd 216-ról 224 forintra emelkedik.
 
A testület a központi előírások változásait követve módosította a helyi adókról szóló rendeletet is. Megtárgyalták és elfogadták a 2011 évi költségvetés előzetes koncepcióját is. A 2,7 milliárd forintos kiadás mellett 81 millió forintos hiánnyal számolnak. Az alapvető cél továbbra is a túlélés - fogalmaz az Ottó Péter polgármester által beterjesztett koncepció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!