Elkerülhető lett volna az iszapkatasztrófa

Ajka - A bauxit, a timföld és alumínium tanulmányozása céljából létrejött nemzetközi bizottság (ICSOBA) bízik benne, hogy az érintett szervezetek alapos és átlátható vizsgálatot fognak lefolytatni az ajkai tragédiával kapcsolatban.

Tremmer Tamás

Az ICSOBA reméli, hogy a vizsgálati eredményeket, valamint az ajánlásokat a nyilvánosság számára hozzáférhetővé fogják tenni. Az ICSOBA a közelmúltban Kínában, Zhengzhouban tartotta 18. szimpóziumát. A konferencián 20 országból több mint 300 küldött vett részt. Az Ajkán történt vörösiszap-tároló gátszakadása hangsúlyosan szerepelt a napirenden.

A bauxit-timföld-alumínium vertikum területén dolgozó szakemberek független szervezete a rendelkezésre álló információk alapján azon a véleményen volt, hogy az emberéleteket követelő tragédia a hatalmas vízmennyiség hirtelen elfolyásának, és a folyadék magas lúgtartalmának a következménye. Arra vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre bizonyíték, hogy a szilárd vörösiszap, más néven bauxitmaradék okozott volna sérüléseket.


A szervezet közleménye szerint a korszerű vörösiszap-tárolási módszer alkalmazása révén elkerülhető lett volna az ajkai tragédia, éppen ezért pártolják, hogy a kormányzatok felülvizsgálják az alkalmazható jogszabályokat. Megfelelő figyelmet kell fordítani a korszerű technológia alkalmazására, mint a bauxitmaradék száraz tárolása, a bezárt tárolók rehabilitációja és hasznosítása, és  a bauxitmaradék nyersanyagaként történő további hasznosítására.

Annak érdekében, hogy a bauxitmaradék biztonságos és fenntartható kezelését elősegítse, az ICSOBA az év második félévében egy bauxitmaradék szemináriumot szervez. A konferencia megteremti lehetőségét annak, hogy a világ minden részéről érkező különféle szakemberek eszmecseréjének a lehetőségét. A probléma megoldása érdekében a bauxitmaradék-zagyok mosása, víztelenítése, semlegesítése, a bauxitmaradékok száraz tárolása, a környezetre veszélyt jelentő elfolyások elkerülése; a megtelt tárolók rehabilitációja és biztonságos hasznosítása; a korszerűtlen bauxitmaradék-tárolók módosítása annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a környezetvédelem mai szabályainak, a bauxitmaradék nyersanyagként történő tovább hasznosítása egyaránt terítékre kerül.



További cikkek az iszapkataszrófáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!