Közös megemlékezés az áldozatokra

Pápa - Oldalanként húsz, összesen kétezer-százötvennégy név. Ennyi maradt meg a Pápáról a második világháborúban elhurcolt zsidó polgárokból. Az ő emlékezetükre hívta a város lakóit a település önkormányzata a zsinagóga épületébe csütörtökön este.

Nagy Imre

Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 66. évfordulóján, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon nyolcszázötven mécses és hatvan gyertya világította be a zsinagógát, ahol a gyülekezőket Gerendás Péter megindító, megható zenéje fogadta. Dr. Áldozó Tamás, a város alpolgármestere Csoóri Sándor versének felolvasását követően emlékező gondolatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Soha a magyarság történetében egy helyen magyar állampolgárok közül olyan sokan még nem estek áldozatul az erőszaknak, mint azon a helyen. A jelenlegi ismereteink szerint 2154 pápai áldozatra emlékezünk, akik Auschwitzban lelték halálukat. Idézzük meg most őket azzal, hogy valamennyiüknek kimondjuk a nevét - fogalmazott Áldozó Tamás, aki maga kezdte a felolvasást, majd minden résztvevő egy oldalnyit olvasott a vaskos könyvből.

Miközben elhangzottak a nevek, a kivetítőn archív felvételek idézték meg a múltat, amikor zsidók ezreit zárták gettókba, majd zsúfolt tehervagonokban náci haláltáborokba hurcolták őket. Zsinagógájukat meggyalázták, kaszárnyának, lóistállónak használták.

Az emlékezők közt ott volt Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Kovács Zoltán kormánybiztos és a város képviselő-testületének több tagja is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!