Milliárdos fejlesztés - Megalapozzák a kórház jövőjét

Veszprém - Szinte teljes egészében megújul a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház 2012 őszéig, csaknem ötmilliárd forintot fordítanak az egészségügyi intézmény eddigi legnagyobb fejlesztésére.

Halmos György

Az átalakítás eredményeként teljesen megújul a központi műtőblokk, a központi-, illetve a gyermek intenzív osztály, új sterilizáló egységet hoznak létre. Többek között modernizálják a képalkotó diagnosztikát, a betegirányító rendszert, felújítják a kórház fekvőbeteg-részlegeit és stroke-centrumot hoznak létre.

A projektnyitó rendezvényen dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára többek között azt hangsúlyozta, egyeztetések mentén, transzparens módon próbálnak együttműködni az egészségügy résztvevőivel a pénzelosztásban. Megemlítette, hogy a Semmelweis-tervhez eddig több száz észrevétel érkezett, illetve szólt arról: elkészült egy kérdőív, amivel szeretnénk feltérképezni "a kórházi gondolkodásmódot", többek között a jövőképről, a fejlesztésekről szóló elképzeléseket. A helyettes államtitkár beszélt arról is: a strukturális átalakítás mellett fontos olyan feltételeket, életpályát teremteni az orvosok számára, hogy ne menjenek külföldre. A legújabb adatokat ismertetve döbbenetesnek nevezte, hogy tavaly 1115-en kérték a működési engedély kiadását külföldre távozáshoz.

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója arról beszélt, hogy Semmelweis-terv megvalósításához nagyon komoly erőforrások szükségesek. Az erőforrások között vannak olyanok, mint az a félmilliárdos pluszforrás, ami a túléléshez volt szükséges. A következő feladat, hogy tartósan olyan struktúrát alakítsunk ki, ami fenntartható.

- Ahhoz, hogy működni tudjunk, nagyon komoly építészeti, gépészet és infrastrukturális fejlesztések szükségesek; ez a projekt erről szól. Abban a versenyben, amelyet különböző szolgáltatók vívnak a betegellátás területén, ez a beruházás a megalapozza a kórház jövőjét és megteremti a lehetőségeit - hangsúlyozta.

A rendezvényen a résztvevők számára szakmai előadásokat tartottak a fejlesztések konkrétumairól.

 

A projekt teljes költségvetése több mint 4 milliárd 794 millió forint, ebből 4 milliárd 314 millió az unió támogatása, míg a fennmaradó tíz százalékos önrészt a tulajdonos, a Veszprém Megyei Önkormányzat biztosítja. A szerződést tavaly szeptember nyolcadikán írták alá, a projekt fizikai megvalósítása 2012. szeptember 30-án zárul - közölte Szajkó Viktória projektmenedzser. A rekonstrukcióval érintett terület 8123 négyzetméter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!