Nincs már pénz településőrökre

Megyer - Az országban elsőként, az egyik legkisebb településen, a megyeszélén fekvő Megyeren kezdte meg munkáját a helyi önkormányzat alkalmazásában álló településőr, tájékoztattuk olvasóinkat a hírről 2009 tavaszán.

Szijártó János

Most viszont már biztos, hogy az idén nem tevékenykednek központilag finanszírozott településőrök. A hírt Megyer polgármestere, Pajer Kristóf is megerősítette.

- Sajnos nem kapunk erre a feladatkörre támogatást, és mivel saját keretből nem tudjuk megoldani a foglalkoztatást, így nálunk biztosan nem láthatnak majd településőrt az utcán. De tartok tőle, hogy máshol se igazán. Ugyanis nem csak ezt a keretet vették el az önkormányzatoktól, hanem maga a közcélú, közhasznú foglalkoztatásra biztosított összeg is jelentősen csökkent. Ezt arányaiban úgy lehetne érzékeltetni, hogy az eddigi kilenc hónap helyett, most nagyjából öt hónapra elegendő keretet kapnak a települések országos átlagban, de a sümegi kistérség még ez alatt van, itt negyedére csökkent a támogatás. A településőrök esetében pedig teljesen megszűnt az a korábban évi kétmilliárdos alap, amelyből az országban 2300 településőrt tudtak foglalkoztatni az önkormányzatok.

A program egyébként a települések biztonságának növelése érdekében állította csatasorba 2009-ben a településőröket, akik segítették a közterület-felügyelők munkáját, és jelentős szerepet játszottak a bűnmegelőzésben adott esetben támogathatták a rendőrséget.

A polgármester hozzátette, hogy náluk kerti lopások keserítették meg a helybeliek életét, de a településőr mindennapos jelenléte és az ezzel egy időben felszerelt kamerarendszer tulajdonképpen ezt a problémát teljes egészében megszüntette.

- Azonban attól tartok, hogy a munkakör megszűnése az idei év bűnügy statisztikáiban is érzékelhető lesz - fogalmazott Megyer polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!