Szoborba formált rovarok

Bronz és kő. Komoly anyagok, amelyekből komoly szobrok készülnek. Királyok, államférfiak és költők állnak talapzatukon, szigorúan nézve alá a nyüzsgő utókorra. De az embert azért érhetik meglepetések is néha. Ki gondolná, hogy manapság még rovarok is állhatnak modellt?

ifj. Vasuta Gábor

Héderváron például egy hatalmas bronz burgonyabogárral találkozhatunk, amely így, százszoros nagyításban egy harckocsimodellre hasonlít leginkább. Szoborba öntésének apropóját az szolgáltatta, hogy itt találták meg 1947-ben Magyarországon először a kártevőt, amelyről a hidegháború éveiben az a hír is járta, hogy imperialista ügynökök szórták őket szét repülőgépről, hogy tönkretegyék a béketábor krumpliültetvényeit.

Mára egyébként a kezdeti diadalmenet után bogarunk a mellőzöttség keserű kenyerét eszi - persze a krumpli és a paradicsom levele mellett, mivel az évtizedek alatt lassan beintegrálódott a hazai ökoszisztémába, megjelentek a ragadozói és a parazitái, így elvesztette dobogós kártevői helyét.

A szobor azonban másra is figyelmeztet. Az ötvenes években a bogár mellett egy rovarirtó szer is nagy karriert futott be, a DDT. A diklór-difenil-triklóretán egy csodálatos hatású, melegvérűekre veszélytelen szernek tűnt, amiből a csúcsévekben háromezer tonnát szórtak ki Magyarországon. Azután a kezdeti elégedettséget követően kiderült, hogy úgy játszottunk a természettel, mint kisgyerek a gyufával. A szer, mint zsírban oldódó és nem bomló vegyület a mai napig kimutatható emberi szervezetekben éppúgy, mint a sarkkör pingvineiben, mivel a táplálékláncban eljutott a csúcsragadozókig úgy, hogy a lánc minden tagjánál tízszeresére dúsult. Nagyon sok ragadozó madár került a kihalás szélére termékenyülési problémák miatt, valamint a tojások héjainak törékenysége miatt, köztük Amerika szimbóluma, a fehérfejű rétisas is.

Rachel Carson Néma tavasz című könyve volt az első ökológiai szemléletű könyv, amely hátborzongatóan ecsetelte a természet végromlását. Nem kis mértékben ennek a könyvnek köszönhetően aztán a DDT-t kivonták a forgalomból.

A másik szobor a szegedi Tisza-híd mellett található és egy repülő kérészcsapatot formáz, csodálatosan megragadva ezeknek a karcsú, törékeny rovaroknak a légies szépségét. Sajnos mint annyi más növény és állatfajunk, a tiszavirág is rossz helyen és rossz időben él. Egyik legősibb rovarunk ő, aki a karbonkor óta jelen van a Földön, azaz háromszázmillió éve, de meg kell mondani, az utolsó ötven éve nem sikerült valami fényesen. A folyószennyezések és szabályozások teljesen tönkretették élőhelyét, mivel a Tisza gyakorlatilag egy csatorna és egy jetski-pálya keveréke lett. Pedig a tiszavirág egyik nemzeti büszkeségünk is lehetne, mivel kizárólag a Tisza és mellékfolyóinak területén található, és rajzása olyan élmény, amit egy életre nem felejt el a szemlélője. David Attenborough is kizárólag az ő kedvéért jött el Magyarországra forgatni. Ezzel együtt a horgászok még mindig szedik halcsalinak, de a legnagyobb baj mégis az egyre magasabb gátakat építő vízügyi szemlélet, pedig láthatták Kolontáron is, hogy hová vezetnek a megmagasított gátak.

A bronz és kő komoly dolgok. Néz le ránk a két szobor, akár a királyok és a hősök a nyüzsgő utókorra, akik nem tanultak semmit, még mindig nem tanultak semmit!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!