Tutira kell menni - Tét: a hetedik hely, és az olimpiai részvétel

Veszprém - Még egy mérkőzést játszik a magyar férfi kézilabdaválogatott a svédországi világbajnokságon. A pénteki, lengyelek elleni derbi tétje a hetedik hely és elképzelhető, hogy az olimpiai részvétel. Értékel a kapitány, fogadkoznak a játékosok.

Horváth Gábor

Annak ellenére, hogy a magyar válogatott kedden a középdöntő utolsó fordulójában vereséget szenvedett Spanyolország ellen, a németek Norvégiával szembeni veresége miatt  bejutott a vb legjobb nyolc csapata közé. Együttesünk pénteken Lengyelországgal mérkőzik meg a hetedik helyért, amely automatikus részvételt jelent a 2012-ben rendezendő ötkarikás kvalifikciós tornán. Elképzelhető, hogy a nyolcadikként végző alakulat is játszhat majd a londoni olimpiai részvételért, de csak akkor, ha a jövő évi Európabajnokságot a mostani vb 2-7. helyén záró csapat nyeri majd meg.
 
- Az elmúlt időszak teljesítményének fényében remek eredménynek tartom, hogy bejutottunk a világ legjobb nyolc együttese közé. Még a nyolcadik hellyel is nagy esélyünk van rá, hogy ott legyünk az olimpiai kvalifikációs tornán, ráadásul a sportág hazai jövője szempontjából is igen pozitív a szereplésünk - nyilatkozta a Naplónak Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Az MKB Veszprém KC szakvezetője hangsúlyozta: máris több olyan gárdát előztek meg, amelyek az előző Európabajnokságon előttük végeztek.


 
- A vb megmutatta, hogy a viszonylag vékony játékosállományt nem könnyű megfelelően versenyeztetni. A németek elleni erőn felüli teljesítményünk után a spanyol meccsen már nem sikerült újabb bravúrt bemutatni. Ehhez az is hozzájárult, hogy a találkozó előtt nem tudtunk gyakorolni, így hiányzott az az összeszokottság, ami a hispánon kiváló védekezése ellen szükséges lett volna. Összességében boldog vagyok, hogy egy jo morálú, szerethető válogatottat sikerült kialakítani. Nagy öröm ez a minőségi változás.

Természetesen Mocsai Lajost a lengyelek elleni összecsapással kapcsolatban is kérdeztük.



- Egy nálunk magasabban jegyzet társaságot kell legyőznünk, de úgy érzem, hogy a két csapat azonos esélyekkel lép pályára. Sőt, jelenleg 51 százalékot adnék magunknak a győzelemre. A lengyelekről még annyit, hogy figyelemreméltő eredményeket értek el az elmúlt időszakban, és remek állománnyal rendelkeznek, játékosaik a Bundesligában, vagy az egyre jobban erősödő hazai bajnokságukban edződnek - tette hozzá a szövetségi kapitány.


A spanyolok elleni mérkőzésen kiemelkedőt nyújtó Császár Gábor jó hangulatban, ám némi szomorúsággal a hangjában reagált megkeresésünkre.
 
- Csalódottak voltunk a meccs után, kár, hogy nem jött össze a pontszerzés. Szép lett volna, ha az ötödik helyért játszhattunk volna, de úgy érzem, hogy nem vallottunk szégyent a vb-n. Ahogyan azt már korábban is hangsúlyoztuk, a társaság nagyon egységes, s ez az ami segített abban, hogy idáig eljussunk. Minden alkalommal valaki más tudott hozzátenni pluszt a csapat játékához, ami nagyon pozitív. A lengyelek ellen a három héttel ezelőtti Újévi Kupán döntetlent játszottunk, de ez egy teljesen más meccs lesz. Látjuk, érezzük, hogy mennyien szeretnek minket, szurkolnak nekünk, elsősorban értük kell megnyernünk a pénteki rangadót. Egyre fáradtabbak vagyunk, egy hónapja vagyunk összezárva, de biztos vagyok benne, hogy a pénteki meccsre még egyszer utoljára összekapjuk magunkat  - fogalmazott az irányító.




Csapattársához és barátjához hasonlóan Nagy Kornél is bizakodó a jövőt tekintve.
 
- Az olimpiai kvalifikációt illetően tutira kell mennünk és megszereznünk a hetedik helyet. Nem lesz egyszerű, hiszen vetélytársunk remek erőkből áll, de minket sem lehet könnyedén elintézni. Vannak a csapatunkban még tartalékok, amelyet ki lehet és ki kell préselni. Én például még nem vagyok olyan fáradt, mint a Csaszi (Császár Gábor - a szerk.), de bízom benne, hogy több bizonyítási lehetőséget kapok és tudok is élni vele  nyilatkozott az átlövőirányító.




 


A világbajnokságon pénteken Franciaország-Svédország és Dánia-Spanyolország elődöntőket rendeznek. Csütörötökön Norvégia-Szerbia (a 9. helyért) és Németország-Argentína (a 11. helyért) mérkőzések következnek. A magyar csapat eredményei, a csoportban: Izland-Magyarország 32:26, Magyarország-Norvégia 26:23, Magyarosrzág-Brazília 36:24, Japán-Magyarország 24:28, Ausztria-Magyarország 30:32. A középdöntőben: Franciaország-Magyarország. 37:24, Magyarország-Németország. 27:25, Spanyolország-Magyarország. 30:24. Következik, péntek: Magyarország.Lengyelország.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!