Valóban indokolt? - Hatvanas, majd negyvenes tábla fékezi a tempót

Városlőd - A 8-as főútvonalon Városlőd térségében több sebességkorlátozó tábla is akadályozza az ütemes haladást. Vajon mi célt szolgál az intézkedés?

Tremmer Tamás

Városlőd határában, ahol a 8-as főútvonal egy vasúti pálya fölött halad el, először egy 60-as, majd pedig egy 40-es sebességkorlátozó tábla fékezi a tempót. Ráadásul mindez a domb alján található, ahol különben is gyorsulna a jármű.

Olvasóink közül többen is jelezték, érthetetlen számukra az intézkedés. A közelmúltban itt sodort le egy kamion egy traktort az útpályáról, azt vélelmezték, a sebességkorlátozó táblát véletlenül felejtették ott. Hab a tortán, hogy a helyet a rendőrök is megtalálták, s a megengedett sebességhatárt átlépőket büntetik.

Az intézkedésnek szakmai okai vannak, nyilatkozta Vörös Gyula, a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. megyei igazgatója. A tavalyi nagy esőzések következtében megcsúszott a rézsű. Ez a kiépített szalagkorláton is meglátszott, hisz jelentősen eldeformálódott. A szalagkorlátot már helyreállították, de a talaj mozgását nem sikerült véglegesen megfékezni. A kritikus útszakaszt 40-es sebességkorlátozó táblával védik, ez a sebességhatár 200 méter hosszon van érvényben. E lépésre azért volt szükség, mert a nagy sebességgel közlekedő nehéz járművek által okozott rezgések olyan kedvezőtlen hatást váltanak ki, ami hozzájárulhat a helyzet további romlásához, a rézsű erőteljes megcsúszásához. Ezt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni. 

A helyreállítás költségeit egyelőre becsülni sem tudta a megyei igazgató. Úgy fogalmazott, hogy a tervezés megkezdődött, ennek ismeretében lehet csak tudni, mennyibe kerül a kivitelezés. A helyreállítással még ebben az évben szeretnének végezni.

Lapunk a helyzetről megkérdezte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét is, aki közölte, hogy az ügyben később nyilatkozik.

 

A közlekedők a megye több pontján is találkozhatnak sebességkorlátozó, egyenetlen úttestet jelző táblákkal. A figyelmeztetések nem öncélúak, hiszen a kátyúsodás miatt mára több helyen is kritikus szakaszok alakultak ki, így például a 8-as főútvonalon a Márkó-Bakonygyepes közötti szakaszon, a 84-esen a megyehatár térségében, vagy a 71-esen Balatonakali-Balatonudvari között, az alsóbbrendű utakról nem is beszélve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!