Az adójóváírás idei szabályai

Veszprém - A bérből élők továbbra is jogosultak az adójóváírásra, tehát a köznyelv szerinti alkalmazotti kedvezményre.

Varga Ibolya

A  Nemzeti Adó és Vámhivatal Középdunántúli Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatása szerint a munkavállaló nyilatkozaban kérheti, hogy munkáltatója az adójóváírás figyelembevételével vonja le jövedelméből az adóelőleget. A nyilatkozat tartalmát érintő bármilyen változás esetén a magánszemély köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni. Ha a magánszemély a nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére az adójóváírás érvényesítését jogalap nélkül kérte, aminek következtében az adóbevallása alapján 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként kell megfizetnie.

Az adójóváírás összege 2011-ben az adóalap-kiegészítéssel (27 százalékkal) növelt bruttósított bér 16 százaléka, legfeljebb azonban jogosultsági hónaponként 12 ezer 100 forint. Teljes évi, vagyis 12 havi jogosultság esetén az adójóváírás maximum 145 ezer 200 forint lehet. Az adójóváírás teljes mértékben akkor érvényesíthető, ha a magánszemély összes jövedelme az adóévben nem haladja meg a 2 millió 750 ezer forintot. Ha meghaladja, a meghaladó rész 12 százalékával csökkenteni kell az adóalap-kiegészítéssel növelt bér 16 százalékát. Az idei szabály szerint évi 3 millió 960 ezer forintos jövedelemig csökkentett mértékben jár az adójóváírás, de ennél magasabb éves jövedelemnél már nem érvényesíthető.




Jogosultsági hónap az, amelyikben a munkavállaló bért kapott. Bérjövedelemnek minősül: a munkaviszonyból származó jövedelem, az adóköteles társadalombiztosítási ellátás, a közcélú munkából származó jövedelem, az álláskeresési járadék, illetve segély.
Az évi összes jövedelmbe be kell számítani a vállalkozásból szárnazó jövedelmet, a külföldön megszerzett adóköteles jövedelem és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alapjául figyelembe vett bevételt. Az összes jövedelemembe nem kell beszámítani: az ingatlan átruházásból, vagyoni értékű jog átengedéséből származó jövedelmet, a munkaviszony jogellenes megszüntetésére tekintettel bírósági ítélet alapján fizetett összeget, az osztalékelőleget.






Csökkentett összegű adójóváírás kiszámítása


A munkavállaló idén éves szinten három milió 817 ezer forint bérjövedelmet szerez az adóalap-kiegészítéssel együtt. A jogosultsági hónapok száma 12, más jövedelme nincs. Az idei évre csökkentett összegű adójóváírás illeti meg, mert az összes jövedelme a kétmillió 750 ezer forintot meghaladja. Az összes jövedelemnek a határt meghaladó része: a három millió 817ezerből kivonjuk a kétmillió 750 ezret, ami egymillió 67 ezer forint. A meghaladó résznek a 12 százaléka 128 ezer 40 forint. Ezt levonjuk a maximálisan elérhető 145 ezer 200-ból, marad 17 160 forint, ez az összeg, amit a példában szereplő munkavállaló érvényesíthet.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!