Egész életre szóló élményt kaptak az iszapkatasztrófa áldozatai Zakopanéban

Devecser - A vörösiszap-katasztrófa által sújtott három település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely iskoláihoz nagylelkű felajánlás érkezett egy lengyel cég jóvoltából, így negyven kisiskolás utazhatott Zakopanéba.

Tóth B. Zsuzsa

A Tátra havas hegycsúcsaitól körülvett gyönyörű városban töltött röpke egy hét alatt megismerkedhettek a megyénkből érkezett vendégek a nevezetességekkel, kipróbálhatták a síelés örömeit és bejárták a környék hegyeit, völgyeit. Belekóstoltak a gyerekek a lengyel konyha hagyományos ételeibe, például egyik hagyományos levesbe, a zsurekbe, amelyet hamarosan megkedveltek.

A sípályákon oktatók segítettek elsajátítani a sportág fortélyait, kicsivel később a Bialka Tatrzanska síparadicsomban már a legtöbben bátran siklottak a havas lejtőkön. Egy emlékezetes utazás keretében látogattak el Krakkóba, megcsodálhatták a világörökség részét képező, a háborúktól megkímélt történelmi belváros utcáit, műemlékeit.

A Visztula partján állva felnéztek a Wawel várhegyre, bejárták a lengyel királyok egykori koronázási és temetkezési székhelyét, a Wawel katedrálisát. A krakkói egyetem legrégebbi épületénél, a Collegium Maiusnál figyelték a mozgó óra figuráit, meghallgatták a Mária-templom tornyából a világ négy égtája felé felharsanó kürtszót, végigsétáltak Lengyelország legrégebbi kereskedőházán, a főtér közepén álló Posztóházon.


Wieliczkában a több mint 800 éves sóbánya történetével ismerkedtek, gyönyörködtek a föld alatti tavakban, barlangokban, sóból vájt szobrokban, kápolnákban. Aztán Zakopanéból felvonóval felmentek a Gubalówkára, ahonnan gyönyörű a kilátás, majd másnap gyalogtúrát tettek Kiryben, a Dolina Kosceliska völgyben.

Az időjárás szinte végig a kegyeibe fogadta a magyar vendégeket, akik meggyőződtek róla, hogy a lengyel magyar barátság valóban létezik, életre szóló élményekkel gazdagodtak. Hálásak mindezért az adományozó UNGAREX Export-Import Vállalatnak, az út szervezőjének, valamint Szeleg Danutának, aki egész héten gondoskodott róluk, és Modzelewska Badacsonyi Elzbietának, aki pedig tolmácsként kísérte a csoportot.

A hazaérkezés után Devecserbe jött az utazás fő támogatója, Wieslaw Starowicz és a gyerekekkel együtt nézegette a Zakopanéban készült fényképeket, hallgatta a felejthetetlen útról szóló élményeket. A közös fotózkodás alatt felharsanó nevetések és a nagy mesélés közben egymás szavába vágó gyerekeket hallgatva az igazgató úr meggyőződött róla, hogy felajánlása elérte célját: a diákok és az őket kísérő felnőttek sokáig emlékeznek majd a lengyelországi útra.

 

 

 

Sok meghívás érkezik a diákoknak

A devecseri iskolás gyerekek több kiránduláson, táborozáson is részt vehettek az utóbbi hónapokban az adományoknak köszönhetően. Voltak például Somogydöröcskén egy hétig erdei iskolában, ellátogattak Győrbe, Budapestre, a Bakonyba és Sopronba. Kilátásban van továbbá még egy mátrai hétvége, egy szlovákiai hosszú hétvégés üdülés és egy budapesti hajókázás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!