Egy kis Tibet otthon - A mandala energetizál, gyógyít és lakberendezésnek sem utolsó

Veszprém - A mandala folyton cserélődő lakberendezési tárgy: az éppen aktuális lelki, egészségi állapotunk pontos lenyomata, főként, ha magunk készítjük. Ha nem, akkor sincs baj, hiszen úgyis azt a képet választjuk, amelyikre szükségünk van.

Németh F. Bernadett

Minél többet nézegetjük a mandalánkat, annál jobban gyógyítja testünket, lelkünket. A mandala színei, formái energetizálják a testet, segítenek elmélyülni a meditációban. A mandalafestés maga is meditáció.

A mandala manapság igen elterjedt, nem is nagyon kell bemutatni, hiszen sokan foglalkoznak vele. Mégis, aki nem ismerné: a mandala egy kör alakú, színes kép, mely eredetét tekintve tibeti vagy indiai. A buddhista szerzetesek elmélyült meditációjuk eszközeként használták. A mandala színei hatnak ránk, egyben kifejezik aktuális állapotunkat. Ha tehát leülünk mandalát festeni, az egyben egy kórfelvétel is, amit rögtön követ a gyógyulás.

A fehér a megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom, a fekete a titok, megérzés, belátás, újjászületés, a szürke a lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség, a sárga a barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia színe. A kék az elégedettség, ellazulás, harmónia, a tűzpiros a rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem, a bíbor az emberszeretet, idealizmus, bölcsesség, a rózsaszín az érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás szimbóluma. A narancs az önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés, a zöld a növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom, a barna a földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez, az ezüst pedig az érzék fölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét kifejezője.

Ha elkészültünk a mandalánkkal, láthatjuk, melyik színből használtuk a legtöbbet, s kiderül, mely területen kell erősödnünk. Gondolkodjunk el azon, mit üzen a mandalánk, s a probléma megoldása máris elkezdődik.

Mivel időről időre más megoldandó feladat foglalkoztat bennünket, a mandalánk is más és más lesz. Aki tehát nem pusztán lakberendezési tárgyként bánik a mandalájával, nem érdemes drága alapanyagokat használnia. Elegendő rajzlapra festeni vagy akár színezni.

Ha az otthonunkat akarjuk a mandalánkkal díszíteni, át kell gondolnunk, hova, milyen anyagból szánjuk. Mandalát festhetünk szinte minden felületre és bármilyen festékkel. Üvegajtóra, ablakra vagy képként fára, papírra, de akár a falra is. A festékek nem olcsók, de ha okosan tervezünk, sok mandalára lesz elég. Gyakorláshoz ugyanis válasszunk vízfestéket, egyszerű temperát és sima ecseteket. Ha már biztos kézzel megy a formák kifestése, áttérhetünk a komolyabb felszerelésekre. Aki már elég ügyes és gyakorlott, az akár selyemre is festhet, kárpitot, térelválasztót, lebegő függönyt dekorálva a mandalával.

Bár a mandala eredetileg az istenségeket ábrázolja, igen aprólékos és bonyolult minták közepette, ma már a formák nem ismernek határokat. Festhetünk mandalát a gyerekszobába - ilyenkor próbáljunk a gyermekre koncentrálni, a belső érzéseink megsúgják, milyen színeket haszáljunk, de még jobb módszer, ha a gyermekkel választatjuk ki, melyik szín, forma tetszik neki, hiszen ez hat majd rá segítőleg -, a fürdőbe, a konyhába, nappaliba, hálószobába. Ha a mandala lakberendezési eszköz, ne feledkezzünk meg arról, hogy a hatásai érvényesülnek, vagyis a helyiség ősi funkciójának megfelelő formát és színeket válasszunk, hogy erősítsük azt. Tehát a fürdőbe táncoló delfinek, kagylók, az égszínkék tenger való, a hálószobába a piros, vagyis a szerelem árnyalatai, a tanulószobába a kék és így tovább.

Az interneten sok variációt találunk, amit kifesthetünk, de ha tényleg meg akarunk tudni valamit magunkról, megfestjük a magunk saját mandaláját. Kérhetjük szakember segítségét is.

 

Az isteneket festették meg a jógik

A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése kör, ív, körszelet, korong. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más, mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak: a vadzsra és a málá, az istenségek különféle képi ábrázolásai, vagyis a mandala.

Címkék#mandala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!