Egyiptom - A kormány tiszteletben tartja a nemzetközi egyezményeket (frissülő hír)

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken kora este Omar Szuleimán alelnök. A nyugati és keleti országok, az arab világ reagálásai többnyire üdvözölték a döntést. A hadsereg szombaton megkezdte a tüntetések utáni rendrakást.

MTI

A tüntetések szervezői tárgyalnának a katonai tanáccsal

A kairói tüntetések szervezői szombaton bejelentették, hogy tárgyalni fognak a Hoszni Mubarak elnök lemondása után a hatalmat átvevő legfelső katonai tanáccsal, abbahagyják a tüntetéseket a Tahrír téren, de nagygyűléseket fognak összehívni a politikai helyzet alakulásának függvényében.
A tüntetők egyik képviselője, Háled Abdel Káder Kúda akadémikus közölte újságírókkal a Tahrír téren, hogy "a forradalom védelme" érdekében létrehozták az úgynevezett Bizalmi Tanácsot, s ez a testület fog tárgyalni az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsával, amelynek Mubarak pénteken átadta a hatalmat. 
A 20 fős ellenzéki testület felhatalmazást kap arra is, hogy a helyzet alakulásától függően tüntetéseket szervezzen. A laza ellenzéki koalíció egyik közleményében egy sor követeléssel állt elő, s ezek között szerepel a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása, egy széles támogatást élvező egységkormány létrehozása, illetve a parlament feloszlatása is.

A kormány tartja magát az egyezményekhez

A lemondott egyiptomi államfő, Hoszni Mubarak által felállított kormány egyelőre hivatalban marad, és tiszteletben fogja tartani a Kairó által aláírt nemzetközi egyezményeket - tájékoztatott szombaton közleményében az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa.
A testület újabb közleményét a tanács szóvivője olvasta fel az állami televízióban.
A nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására vonatkozó szándék nyilvánvalóan vonatkozik az Izraellel aláírt 1979-es békeszerződésre is, amely sorsa kérdésessé vált Mubarak távozása után. Mubarak személyét ugyanis biztosítéknak tekintették arra, hogy Egyiptom betartja a szerződést.
A hadsereg legfelső tanácsa tudatta, hogy szavatolni kívánja a békés hatalomátadást "szabad, demokratikus rendszer keretében, amely lehetővé teszi egy megválasztott polgári hatalom számára az ország irányítását egy demokratikus, szabad állam felépítése érdekében".
A közlemény nem szól arról, hogy a január 31-én felállt kormány meddig marad hatalmon, s mikor tartanak választást. Hoszni Mubarak pénteken mondott le, és adta át a hatalmat a hadsereg legfelső katonai tanácsának. A katonai testület szombati közleményében vázolta fel első elképzeléseit az átmeneti időszakra vonatkozóan.
A tanács közölte, hogy meg kell őrizni az ország stabilitását és vívmányait. Arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, mert az a nép érdekeit szolgálja. Létre kell hozni "a barátság és az együttműködés légkörét", a rendvédelmi szerveknek a népet kell szolgálniuk - áll a közleményben.

Rövidebb kijárási tilalom

Az egyiptomi katonai hatóságok szombaton lerövidítették a kijárási tilalom időtartamát Kairóban, egyben megtiltották a volt kormány tisztviselőinek, hogy elhagyják az országot.
A kijárási tilalom hatálya ezentúl éjféltől reggel hat óráig tart majd - közölték az állami televízióban.
A korábbi tilalom, amelyet a lakosság többnyire figyelmen kívül hagyott, este 20 órától reggel hat óráig volt érvényben.
A hadsereg legfelső tanácsa, amely korábban ígéretet tett a nagyobb demokráciát célzó reformok bevezetésére, bejelentette, hogy hamarosan közleményt ad ki, amelyben következő lépeseit részletezi.
A kairói nemzetközi repülőtér egyik tisztviselője elmondta, hogy az ügyészségtől és a legfelső katonai tanácstól kaptak egy névsort, amelyen az előző rendszer azon tagjainak a nevei szerepelnek, akik nem hagyhatják el az országot. A magát megnevezni nem kívánó személy neveket nem említett. Azt ugyanakkor elmondta, hogy Anasz Ahmed Nabih el-Fiki tájékoztatási miniszter elküldte csomagját a repülőtérre, de már nem jelent meg a Londonba tartó járatnál szombaton, mivel időközben valószínűleg értesült a tilalomról.
Kairóban újra kinyitottak az üzletek, a 18 milliós városban a közúti forgalom mértéke eléri a korábbi szintet. Egy tisztviselő szombaton bejelentette, hogy a tőzsde csupán szerdán nyit újra. Egy másik közlemény szerint a Szuezi-csatorna rendben üzemel, a hajózás zavartalan.

 

 

Az egyiptomi sajó üdvözölte a fiatalok győzelmét

 

 

Üdvözölte a rendszert legyőző "fiatalok forradalmát" szombaton az egyiptomi állami sajtó, amely korábban általában töretlenül kiállt Hoszni Mubarak volt államfő mellett.
A legjelentősebb egyiptomi napilap, az al-Ahram azt írta, hogy a nép megbuktatta a rendszert, az egyiptomi fiatalok távozásra kényszerítették Mubarakot. Az újság magasztalta a Facebook közösségi portált is, amely lehetővé tette, hogy a fiatalok közreadják tiltakozásra szólító üzeneteiket.
"A Facebook forradalma félresöpörte Mubarakot és rendszerének jelképeit" - írta a lap, amely szerint a közösségi portál a forradalom központi tanácsának szerepét töltötte be. 
A lap figyelmeztetett arra, hogy egyesek igyekeznek majd maguknak begyűjteni a forradalom gyümölcseit, még mielőtt megértek volna. Az utalás a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeire, valamint Amr Múszára, az Arab Liga főtitkárára vonatkozik, az egyiptomi ellenzék két kulcsfigurájára.
Az al-Ahram mellékletet is kiadott "Győztünk" címmel, a "felszabadulás fiataljainak" szentelve a kiadványt. Ebben hangsúlyozták, hogy a népharag 18 napja alatt minden megváltozott az egyiptomiak életében. 
Az al-Gumhúrija című kormánylap azt írta, hogy Mubarak népszerűsége, amely a szegények és a kispénzű polgárok védelmén alapult, összeomlott. A következő elnöknek "átláthatónak" kell lennie, a tisztség elnyerése előtti vagyonáról és későbbi jövedelméről az embereknek joguk van tudni - írta az újság. Egyesek Hoszni Mubaraknak és családjának hatalmas vagyont tulajdonítanak.
Az egyiptomi állami televízió szombat reggel az egyiptomi népnek címzett üzenetében gratulált "nagy forradalmához", egyben üdvözölte a hadseregnek a forradalom, a nemzet és a polgárok megvédésében játszott szerepét.

 

 

   

 

 

 

Elkezdődött a rendrakás a Tahrír téren

 

 

Az egyiptomi hadsereg szombaton megkezdte az úttorlaszok, drótkerítések elbontását a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő népfelkelés központjának tekintett kairói Tahrír téren.
A rend helyreállítása jegyében felszámolták a tér északi bejáratánál, az Egyiptomi Múzeumnál létesített ellenőrzőpontot. 
Elszállították, a kormányt támogató és ellenző erők összecsapásaiban kiégett járműveket is. A "takarításban" civilek is segédkeztek.   
Egyes, az utakat lezáró harckocsik elhagyták korábbi helyüket, más katonai járművek azonban ottmaradtak a téren, de már nem akadályozzák a közlekedést. A katonák már nem ellenőrzik a térre betérő járókelőket, ezt a feladatot más fegyveresek végzik, akik azonban sokkal engedékenyebbek.
A téren néhány ezer, Mubarak távozását ünneplő ember maradt. Egy 34 éves orvos, Esszam Sabana, aki az Egyesült Arab Emírségekből tért haza a tüntetésekre, elmondta, hogy a tiltakozók táborában heves vita zajlik arról, hogy szétszéledjenek-e vagy maradjanak. Sokan szeretnének már hazamenni, míg mások a maradás fontosságát hangsúlyozzák.
Hozzátette: oldalt készülnek nyitni a Facebook közösségi portálon, hogy kapcsolatban maradjanak. Ígérik: minden január 25-én eljönnek a térre megemlékezni a népfelkelés kezdetéről.

 

OLDALTÖRÉS: Mubarak bejelentette lemondását

 

 

 

 

 

Mubarak bejelentette lemondását

 

Mubarak bejelentette lemondását

 

 

  Az országban és szerte a világon óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán.

  

  


Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa később kiadta hármas számú közleményét, amelyből azonban hiányzott a legfontosabb konkrét teendők felsorolása. Leszögezte, hogy "a nép által elfogadható törvényességnek nincs alternatívája", de azután csak egy ígéretet tett, hogy a tanács " tanulmányozza az ügyet" és újabb "nyilatkozatot fog kiadni, felvázolván a lépéseket, eljárásokat és útmutatókat". Az ország irányítását saját kezébe vevő testület élén Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter áll - közölte a tévé. 
Amr Musza volt egyiptomi külügyminiszter, az Arab Liga főtitkára, akiről elképzelhető, hogy pályázik az ország elnöki posztjára, kifejezte abbéli reményét, hogy "a következő lépéseket a demokráciára és a reformra" alapozzák. Dicsérettel illette a fiatal tüntetőket és a fegyveres erőket "a történelmi változás" kivívásáért. Bejelentette viszont, hogy heteken belül lemond az Arab Liga élén tíz éve betöltött tisztségéről.
A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei szerint Mubarak lemondásával Egyiptom "nagykorúvá vált... a nép felszabadult... de ez csak a kezdet". Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése".

A nyugati országok üdvözölték Mubarak távozását, de óvatosan nyilatkoztak az egyiptomi helyzet alakulásának bizonytalansága miatt.
Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban elmondott televíziós beszédében kijelentette, hogy Hoszni Mubarak lemondása csak a kezdete és nem a vége az egyiptomi demokratikus átmenetnek. A hatalmat átvevő egyiptomi hadseregnek "hiteles" lépéseket kell tennie a "valódi demokrácia" irányába. Az elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész ezen lépésekhez bármilyen segítséget megadni.
A Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs is reagált Mubarak távozására. Fontosnak nevezte, hogy a következő egyiptomi kormány elismerje az arab ország és Izrael között megkötött megállapodásokat. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Egyiptom partneri viszonya stabilitást eredményezett a Közel-Keleten, s legfőképpen békét Egyiptom és Izrael között. Gibbsnek ez volt az utolsó sajtóértekezlete, mert mostantól részt vesz Obama 2012-es újraválasztási kampányában.
"Meghallották az egyiptomi nép hangját" - ez a mondat szerepelt Obama beszédében, de a Ban Ki Mun általi üdvözletben is, sőt így reagált Mubarak lemondására Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Az ENSZ főtitkára átlátható, rendezett és békés átmenetet kívánt az országnak. Ashton szerint megnyílt az út a legnépesebb arab államban a "gyors és mélyreható reformok" előtt. A főképviselő hangsúlyozta, hogy most olyan, széles alapokon nyugvó kormányzatot kell létrehozni Egyiptomban, amely tiszteletben tartja a lakosság reményeit, és meghozza a stabilitást.
Mubarak lemondását közös nyilatkozatban üdvözölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az unió két vezető politikusa elismerését fejezte ki az egyiptomi népnek, amiért vállalta a "békés és méltóságteljes" küzdelmet a demokratikus változások érdekében. 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reméli, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására. "A legújabb híreket az alapvető politikai erők között zajló folyamat eredményének tekintjük. A történtek arról tanúskodnak, hogy a hatóságok felelősségteljesen közelítenek a problémákhoz, és a nemzeten belüli egyetértés elérésére törekednek. Arra számítunk, hogy a legutóbbi események elősegítik a stabilitás helyreállítását, a hatalmi struktúrák normális működésének biztosítását" - mondta Lavrov.
A szombati hivatalos kínai lapok értékelése szerint Peking reméli, hogy Egyiptomban Mubarak lemondása után "helyreállítsák a stabilitást". A China Daily szerkesztőségi cikkében egyiptomi válságról beszélt, de egyetlen mondatot sem szentelt a tüntetések okainak, és egyszer sem használta azt a szót, hogy demokrácia. "A tüntetésekkel minden a feje tetejére állt az országban. Csak remélhető, hogy a hadsereg, a kormány és a nép mindent megtesz a társadalmi stabilitás fenntartásáért és a közrend helyreállításáért" - írta a lap.
Izraelben remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. "Reméljük, hogy a demokráciába való átmenet erőszak nélkül zajlik majd, s hogy a két ország közötti békeszerződés érvényes marad" - tette hozzá. Benjámin Ben Eliezer volt izraeli védelmi miniszter azonban egy pénteki tévényilatkozatában úgy vélte, hogy Mubarak azt tette, amit tennie kellett. "Az utca győzött" - tette hozzá.
    
Az arab világ nagy részében is ünneplés fogadta Mubarak távozását, s a Gázai övezettől Bejrútig tömegek özönlöttek az utcákra. 
A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség. A területet kormányzó Hamász radikális iszlám szervezet a "forradalom győzelmének kezdeteként" üdvözölte Mubarak lemondását, miközben a terület lakosai levegőbe lövöldöztek, illetve tűzijátékkal ünnepeltek.
Libanonban a síita Hezbollah szervezet is méltatta az egyiptomi nép "történelmi győzelmét". 
Az iráni külügyi szóvivő szerint az egyiptomi emberek "nagy győzelmet" arattak. "Reméljük, hogy folytatva ezt az utat az egyiptomiak összes történelmi követelése megvalósul" - mondta.


Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa később kiadta hármas számú közleményét, amelyből azonban hiányzott a legfontosabb konkrét teendők felsorolása. Leszögezte, hogy "a nép által elfogadható törvényességnek nincs alternatívája", de azután csak egy ígéretet tett, hogy a tanács " tanulmányozza az ügyet" és újabb "nyilatkozatot fog kiadni, felvázolván a lépéseket, eljárásokat és útmutatókat". Az ország irányítását saját kezébe vevő testület élén Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter áll - közölte a tévé. 
Amr Musza volt egyiptomi külügyminiszter, az Arab Liga főtitkára, akiről elképzelhető, hogy pályázik az ország elnöki posztjára, kifejezte abbéli reményét, hogy "a következő lépéseket a demokráciára és a reformra" alapozzák. Dicsérettel illette a fiatal tüntetőket és a fegyveres erőket "a történelmi változás" kivívásáért. Bejelentette viszont, hogy heteken belül lemond az Arab Liga élén tíz éve betöltött tisztségéről.
A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei szerint Mubarak lemondásával Egyiptom "nagykorúvá vált... a nép felszabadult... de ez csak a kezdet". Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése".

A nyugati országok üdvözölték Mubarak távozását, de óvatosan nyilatkoztak az egyiptomi helyzet alakulásának bizonytalansága miatt.
Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban elmondott televíziós beszédében kijelentette, hogy Hoszni Mubarak lemondása csak a kezdete és nem a vége az egyiptomi demokratikus átmenetnek. A hatalmat átvevő egyiptomi hadseregnek "hiteles" lépéseket kell tennie a "valódi demokrácia" irányába. Az elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész ezen lépésekhez bármilyen segítséget megadni.
A Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs is reagált Mubarak távozására. Fontosnak nevezte, hogy a következő egyiptomi kormány elismerje az arab ország és Izrael között megkötött megállapodásokat. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Egyiptom partneri viszonya stabilitást eredményezett a Közel-Keleten, s legfőképpen békét Egyiptom és Izrael között. Gibbsnek ez volt az utolsó sajtóértekezlete, mert mostantól részt vesz Obama 2012-es újraválasztási kampányában.
"Meghallották az egyiptomi nép hangját" - ez a mondat szerepelt Obama beszédében, de a Ban Ki Mun általi üdvözletben is, sőt így reagált Mubarak lemondására Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Az ENSZ főtitkára átlátható, rendezett és békés átmenetet kívánt az országnak. Ashton szerint megnyílt az út a legnépesebb arab államban a "gyors és mélyreható reformok" előtt. A főképviselő hangsúlyozta, hogy most olyan, széles alapokon nyugvó kormányzatot kell létrehozni Egyiptomban, amely tiszteletben tartja a lakosság reményeit, és meghozza a stabilitást.
Mubarak lemondását közös nyilatkozatban üdvözölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az unió két vezető politikusa elismerését fejezte ki az egyiptomi népnek, amiért vállalta a "békés és méltóságteljes" küzdelmet a demokratikus változások érdekében. 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reméli, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására. "A legújabb híreket az alapvető politikai erők között zajló folyamat eredményének tekintjük. A történtek arról tanúskodnak, hogy a hatóságok felelősségteljesen közelítenek a problémákhoz, és a nemzeten belüli egyetértés elérésére törekednek. Arra számítunk, hogy a legutóbbi események elősegítik a stabilitás helyreállítását, a hatalmi struktúrák normális működésének biztosítását" - mondta Lavrov.
A szombati hivatalos kínai lapok értékelése szerint Peking reméli, hogy Egyiptomban Mubarak lemondása után "helyreállítsák a stabilitást". A China Daily szerkesztőségi cikkében egyiptomi válságról beszélt, de egyetlen mondatot sem szentelt a tüntetések okainak, és egyszer sem használta azt a szót, hogy demokrácia. "A tüntetésekkel minden a feje tetejére állt az országban. Csak remélhető, hogy a hadsereg, a kormány és a nép mindent megtesz a társadalmi stabilitás fenntartásáért és a közrend helyreállításáért" - írta a lap.
Izraelben remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. "Reméljük, hogy a demokráciába való átmenet erőszak nélkül zajlik majd, s hogy a két ország közötti békeszerződés érvényes marad" - tette hozzá. Benjámin Ben Eliezer volt izraeli védelmi miniszter azonban egy pénteki tévényilatkozatában úgy vélte, hogy Mubarak azt tette, amit tennie kellett. "Az utca győzött" - tette hozzá.
    
Az arab világ nagy részében is ünneplés fogadta Mubarak távozását, s a Gázai övezettől Bejrútig tömegek özönlöttek az utcákra. 
A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség. A területet kormányzó Hamász radikális iszlám szervezet a "forradalom győzelmének kezdeteként" üdvözölte Mubarak lemondását, miközben a terület lakosai levegőbe lövöldöztek, illetve tűzijátékkal ünnepeltek.
Libanonban a síita Hezbollah szervezet is méltatta az egyiptomi nép "történelmi győzelmét". 
Az iráni külügyi szóvivő szerint az egyiptomi emberek "nagy győzelmet" arattak. "Reméljük, hogy folytatva ezt az utat az egyiptomiak összes történelmi követelése megvalósul" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!