Előre kódolt halál - Hégető Honorka-balesete

Veszprém, Alsóörs – A bíróság nem jogerősen három és fél évre ítélte, s nyolc évre eltiltotta a járművezetéstől azt a férfit, aki 10 évvel ezelőtt halálos közlekedési balesetet okozott: meghalt az utasa, Hégető Honorka. A Brazíliában bujkáló férfit ez év elején hozták haza a hatóságok.

Mátételki András

A 36 éves D. Gáspár bűnösnek vallotta magát a tárgyaláson, aki korábban már kétszer ittasan vezetett. Azt mondta, semmire nem emlékszik, de elfogadja a szakértők véleményét miszerint ő vezette a kocsit.

Egy szemtanú a következőt mondta:
- A szemetet vittem ki a ház elé, amikor hallottam, hogy egy autó padlógázzal jön. A jobb oldali ülésen egy nő magyarázott elég hevesen. A következő pillanatban - a kanyaron túlról - csattanást hallottam, a villanyoszlop el kezdett mozogni. Odafutottam. Először a férfit találtam meg, aki zavartan beszélt. Megdöbbentem, amikor azt kérdezte, hogy mi lett az autóval, majd háromszor is megkért, hogy ne hívjam a rendőröket. A közelében találtam meg a nőt, aki még lélegzett.

A tanú elmondta, később beszélt egy autóssal, aki arról számolt be, hogy indulás előtt a lány kérte a barátját, hogy ne vezessen, mert ittas.
A bíróság sorra meghallgatta az igazságügyi szakértőket. Kiderült, a nyomok alapján szó sem lehetett a volán mögötti cseréről, már csak az ülések beálltása alapján sem. Elhangzott, egyikük sem volt bekötve. Abban a kanyarban maximum csak 50-55-tel lehetett volna közlekedni.

Dr. Szalai István ügyész így fogalmazott: az ittasság és a sebesség túllépése miatt kódolva volt a halálos baleset. Dr. Retteghy András ügyvéd kérte, hogy a bíróság vegye figyelembe, hogy a lány átengedte a vezetést, továbbá, hogy a magyar hatóságok több hibát követtek el, ezért húzódott el védence brazíliai kiadatása.

A veszprémi bírság, dr. Rébay Judit tanácsa halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt D. Gáspárt három és fél évi börtönbüntetésre ítélte, nyolc évre letiltotta a  vezetéstől, továbbá kötelezte a 4,3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére.
Az ítélet nem jogerős.

 

 

Az eset 2001. július 3-án történt, amikor a budapesti D. Gáspár reggel hét órakor közepesen ittasan, vezetői engedély nélkül indult el az alsóörsi Dexion diszkó elől barátnőjével. A fiatalember nem vette figyelembe a szervizútra kitett 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát, közel százas tempóval közlekedett. Az egyik kanyarban az autó lesodródott az útról, s nekivágódott kibetonozott partoldalnak. Ekkor az ezüstmetál, egy éves Rover úgy repült át az út túlsó oldalára, hogy leszakította a 3,5 méter magasban lévő vezetéket. A gépkocsivezető könnyebb sérülést szenvedett, de barátnőjének, az RTL Klub riporterének, Hégető Honorkának már nem tudták megmenteni az életét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!