Gőgös: a kormány ül az iszapkatasztrófa károsultjainak pénzén

Budapest - A kármentő alapba befizetők nem hosszú távú célokra adták az adományokat, hanem hogy gyorsan segítsenek. A kormány azonban ül a pénzen. Ezt Gőgös Zoltán nyilatkozta lapunknak, miután napivilágot látott az a kormány döntés, mely szerint a Nemzeti Kármentő Alapot közösségi célokra használják fel a vörösiszappal sújtott térségben.

Németh F. Bernadett

A szocialista képviselő szerint nem szerencsés menet közben változtatni a kormány döntésén, s Orbán Viktor nem ehhez kérte az emberek segítségét. Ez pedig  nagy bizalomvesztést eredményezhet: ha az adományozók azt látják, hogy nem az eredeti célra fordítják az általuk befizetett pénzt, akkor a következő katasztrófánál kisebb lesz a hajlandóság a segítségnyújtásra. Gőgös Zoltán szerint  a kormány ül a pénzen, ahelyett, hogy gyorsan segítene a bajba jutottakon. 
- Egymilliárd forint kár keletkezett az ingóságokban, s ezt az emberek már össze is adták - mondta a képviselő. -


Miért maradnak ki a helyiek?

- Rögtön ki lehetett volna fizetni az ingóságokat és rendezni a járműkárokat, nem pedig arra várni, hogy a még társadalmi egyeztetés alatt álló Széchenyi-tervhez benyújtandó pályázatokhoz használják fel önerőként - jelentette ki a szocialista politikus, aki szerint az leső kormányhatározat, vagyis az, hogy a kármentő alapból kártalanítsák az áldozatokat, s a fennmaradó összeget költsék közösségi célokra, jó volt. Kár volt rajta változtatni.

Gőgös Zoltán az  őt ért kritikákra azzal válaszolt: számtalanszor járt és segített az iszapos térségben, csak én nem vittem magammal a médiát.  Azt pedig visszautasítja, hogy hangulatot kelt, amikor kimondja, amit az emberek gondolnak. Szerinte a kármentő alapba nem azért fizettek be pénzt, hogy azt távoli, egyelőre tisztázatlan célokra használják fel.

Gőgös Zoltán kritikát fogalmazott meg a kármentéssel kapcsolatban is: az rendben van, hogy állami cég meghívásos pályázaton nyerte el a külterületek rendbetételét, de szerződése szerint 49 százalékban alvállalkozót foglalkoztathat, ezek között pedig egy helybeli sincs. Hol vannak azok a traktorosok, akik az első napon életet mentettek? Miért nem jut nekik  munka a mentesítésből, ha mást már nem tudnak csinálni a földeken? - tette fel a kérdést.  

A legnagyobb közösségi portálon a szocialista képviselő létrehozott egy új csoportot, Mentsük meg a kármentő alapot címmel, hogy ha sokan csatlakoznak hozzá, jobb belátásra bírjuk a kormányt. A képviselő megjegyezte: felesleges pénzkidobás levélben köszönni meg az adományokat, főként, hogy sokan telefonos hívással segítettek, így számukra nincs erre lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!