Igazi csapatjáték a diákolimpián

Veszprém - Három Veszprém megyei oktatási intézmény kapott nemrég országos különdíjat 2009/2010-es tanévben nyújtott diákolimpiai teljesítményéért. Sorozatunk első részében az általános iskolák között kitüntetett alsóörsieket mutatjuk be.

Horváth Gábor

Az Endrődi Sándor Általános Iskola a tavaly elért országos diákolimpiai sikerei alapján a 11. helyen végzett az általános iskolák rangsorában. - Ebben a ketegóriában összesen 479 intézmény szerzett legalább egy pontot valamelyik országos döntőben. A mi 83 pontunk a kézilabda és az atlétika pályán elért eredményekből tevődik össze. Nagyon örülünk a 11. helynek, hiszen mi csak a fiú finálékban voltunk érdekeltek - mondta el lapunknak Mészáros Károly.


Az intézményvezető kiemelte az iskolájukkal szorosan összekapcsolódó MKB kézilabda utánpótlásközpont jelentőségét. A Lipták Gyula és Hidasi Ferenc vezetésével (edzők még: Ferenczy Gábor és Ferenczy Gáborné) működő kézis műhelyt négy esztendővel ezelőtt hozták létre, s az alsóörsi egyesületnek nemcsak a kiváló eredményekben, hanem az Endrődi megmentésében is nagy szerepe van. A takaros Balaton-parti település iskolájának léte, önállósága ugyanis annak idején a csökkenő gyermeklétszám miatt komoly veszélybe került. Mindez már a múltté, és annak ellenére, hogy napi nehézségek bőven akadnak, az intézmény a sport mellett a tanulmányi szinten is magas szinten működik.

- Jelenleg 126 diák tanul az iskolánkban. Nálunk minden nap van testnevelés óra, a kézilabdázóknak pedig napi két edzést tartunk. Az utánpótlásközpont létrehozása után majdnem egy évig tartott, amíg kialakult a szakmai program. Mindenképpen szerettük volna tartani a jó tanulmányi átlagot és ez sikerült is. Jó sportolókat, jó tanulókat és nem mellesleg jó közösségi embereket akarunk nevelni, mert ez egy csapatjáték. a pályán és azon kívül is - fogalmazott Mészáros Károly, aki hozzátette: neki az a siker, ha működik a gépezet, így az edzők, testnevelők nyugadtan a napi feladatokra, a győzelmek megszerzésére koncentrálhatnak.



A rendszer ugyanakkor nagyon érzékeny, azonban amíg működik a program, megvannak a megfelelő szakemberek és a létszám, létesítmény, önkormányzati segítség feltételrendszer hármas is adott, minden rendben van.



A Magyar Diáksport Szövetség budapesti ünnepségén három kategóriában összesen 36 intézményt tüntettek ki. Az általános iskolák között (I-IV. korcsoport) 11. helyen végző alsóörsiek mellett a megyéből a Révfülöpi Általános Iskola (második hely a "kis iskolák" kategóriájában) és a veszprémi Vetési Albert Gimnázium (4. pozíció a középiskolák ranglistáján) részesült elismerésben. Az alsóörsiekkel kapcsolatos hír, hogy az utánpótlásközpont ismét tehetségkutatót tart. A szakemberek február 13-án 11 órára várják a sportcsarnokba az olyan 1997-es születésű fiúkat, akik most hetedik osztályosok, illetve az 1998-1999-ben születetteket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!