Kocsonyák kavalkádja - mi a titka a jó ételnek?

Balatonrendes - Soha nem látott érdeklődés kísérte a negyedszerre megrendezett kocsonyafőző-versenyt a kistelepülésen.

Tóth B. Zsuzsa

 

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja által rendezett versenyen még a zsűrizett kocsonyákat is megették a vendégek, annyian voltak. Az idén a nevezők szintén kitettek magukért, rekordott döntött a számuk. Igaz, hogy így is csak tízen voltak, de a Balaton-part legkisebb településén ez jelentős számnak mondható. A népes vendégségben tiszteletüket tették vidéki csoporttagok, valamint a helyi lakosokon kívül azok rokonai is kíváncsiak voltak a megmérettetésre, úgyhogy zsúfolásig telt a kultúrház. A tíz kocsonyamintát szakértő zsűri tesztelte, Szita László díszpolgár, a badacsonytomaji Muskátli étterem tulajdonosa, valamint jobb keze, Horváth István kóstolt. Véleményük szerint minden eddiginél jobb kocsonyák készültek az idén, meggyőződésük, hogy Rendesen presztízskérdést csinálnak a versenyzők a főzésből.

Az egyébként  klasszikus húsos kocsonyák között volt, amit ökörszájból főztek, egy másikat a badacsonytördemici versenyző könyvbe öntötte hús nélkül és a jövő kocsonyájának nevezte el. A díszítést illetően a versenyzők fantáziája nem ismert határokat. Volt ott citrom, sárgarépa, őrölt paprika, főtt tojás, bébikukorica, zöldhagyma, a zsűri előtt döntésre váró kocsonyák azonban mind jó ízűek voltak. A bírák szerint az igazi magyar kocsonya titka a bőséges zselatin tartalmú alapanyag, azaz a malac füle-farka, porcogója, egy kis füstölt hús, mondjuk csülök is sokat dob rajta, no meg a fűszerezés. Fontos, hogy nagyon lassan főjön és egy kis gyöngyöző zsír nem árt a tetején. A verseny helyezettjei mindhárman helyiek voltak. A legjobb kocsonyának Joó Mihályné főztjét találták, a második helyezést Gáspár István érdemelte ki, a harmadik pedig Piros Lászlóné lett a szoros versenyben.

 



A csoport vezetője, Kalász Istvánné, Piroska néni köszöntőjében méltányolta, hogy a NABE tagjai eljöttek Badacsonytördemicről, Badacsonytomajról, Kővágóörsről, Ábrahámhegyről, Révfülöpről, Csopakról, Balatonfüredről, Nemesvitáról és még Keszthelyről is, hogy együtt kóstolják meg a tagok által a vendégek részére készített kocsonyát. Piroska néni felidézte a miskolci kocsonya legendáját, majd a zsűritagokkal együtt átadta a díjakat, valamint a résztvevőket szintén megjutalmazták. Az est Tóth Györgynek köszönhetően zenés mulatsággal, tombola sorsolással folytatódott.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!