Minden területen megszorítások várhatóak Ajkán

Ajka - A Fidelitas helyi tagjainak csendes demonstrációja mellett fogadta el az idei évi költségvetést a város képviselő-testülete.

Tóth B. Zsuzsa

A Fidelitas felhívására körülbelül tucatnyi fiatal gyújtott mécsest az ülés előtt a hivatal előtt, jelképezve egyet nem értését a költségvetést illetően. A demonstrációt az ülésteremben folytatták, "Igen a költségvetésre, nem a jövőre" feliratú táblákat maguk előtt tartva foglaltak helyet. Követelték például, hogy mondjon le tiszteletdíjáról a polgármester és a képviselők, az önkormányzati cégek vezetőinek tiszteletdíját csökkentsék, a veszteséges önkormányzati tulajdonú cégek vagyonkezelését helyezzék városi hatáskörbe, szüntessék be az önkormányzati tulajdonú ingatlanok áron aluli értékesítését.

A költségvetés tárgyalása előtt a jobb oldali képviselők több kifogást is emeltek annak tartalma ellen. A könyvvizsgáló, a pénzügyi és a városgazdálkodási iroda vezetői, valamint a polgármester reagálásából kiderült, hogy a 11,25 milliárdos főösszeg a takarékosság figyelembevételével tükrözi az idei terveket.

Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy mivel az intézmények kiadásait nem fedezi a normatíva, ez lehet az önkormányzati rendszer eladósodásának kiinduló pontja országos szinten is.

- A tavalyi fejlesztési bevételekből 1,5 milliárdot fordítottunk működésre, idén ez egymilliárd lesz. Vissza kell fogni a kiadásokat és a bevételekhez igazítani azokat. Akkor is, ha ez nem tetszik sokaknak. Össze kell fognunk - szögezte le a polgármester.

Hozzátette, hogy egy óvodaépület megszüntetése is ezt a célt szolgálhatja. A gyerekeket és a dolgozókat elhelyezik a többi óvodában. Elhangzott, hogy a távfűtést biztosító Primer Kft. 49 százalékos tulajdonrészének értékesítése csakis a cégnek energiát szállító Bakonyi Erőmű Zrt.-nek történhet, erről tárgyalnak. Szó volt arról, hogy csak a kiemelt egyesületeket támogatja a város. A szerződések szerint az anyagi segítséget csak akkor tudják biztosítani, ha azt a város helyezete megengedi - erre hivatkozott a polgármester. Tavaly harminc millióval maradtak el a kifizetések ezen a területen.

Schwartz Béla elmondta még, hogy amennyiben az ellenzék nem hagy fel a negatív propagandával, elbizonytalanodnak a pénzintézetek és szállítók. A jobboldali képviselők szerint viszont amennyiben az intézmények kevesebbet kapnak idén, annak az lesz a vége, hogy a gyerekeket vidéki iskolákba iratják a szülők. Bizonytalan lesz az ő helyzetük, de a szüleiké és a pedagógusoké is. Véleményük szerint a szocialista kormányzás alatt már folyamatosan csökkent a normatív támogatás. Miközben a Fidesz-KDNP képviselői elismerték, hogy fejlődött Ajka az utóbbi időszakban, Fülöp Zoltán elnök úgy fogalmazott, hogy a városban ész és értelem nélkül készültek a beruházások, Ajkán mindenki nyögi a hiteleket.

Az ülésen több órás vitát követően nyolc igen és hét nem szavazattal pontot tettek a költségvetésre.

 

Ajka városa a költségvetés szerint 11,25 milliárdból gazdálkodik idén. A könyvvizsgálói jelentésben az áll, hogy 2010-ben mintegy hatszázmilliós likvid hitelt tervez felvenni a város fejlesztési célokra. Ajka teljes, hosszú lejáratú hitel állománya 3,3 milliárdos, idén működési területen 1,1 milliárdos hiánnyal számolnak az adatok szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!