Quasimodo ismét Füreden - gasztronómia, művészet, irodalom

Balatonfüred - A városban ismét megrendezik a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt, amely ezúttal több új programmal bővül. Lesz olasz gasztronómia, kortárs képzőművészet és persze irodalom.

Martinovics Tibor

- A tizenkilenc évvel ezelőtt elkezdett költőverseny a város egyik emblematikus rendezvénye. Általa idén Párizsban is megmutathatta magát a város is. Nagy öröm tehát, hogy újra megrendezzük a Nobel díjas költőnek emléket állító programot - fogalmazott dr. Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: az évfordulók éve az idei, hiszen ötven éve ültetett fát Salvatore Quasimodo a Szívkórház melletti parkban, illetve márciusban lesz százötven éve annak, hogy Olaszországot egyesítették. Ennek jegyében több nagyszabású programmal, rendezvénysorozattal készül Füred a testvérvárosával, Debrecennel karöltve.

A Karolina kávézóban a hétvégén rendezett sajtótájékoztatón jelen volt Dante Marianacci, a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, a Quasimodo kuratórium tagja is, aki kiemelte: a költőverseny a város nemzetközi ismertségét növeli. - Szeretnénk az idei költőversenyre meghívni egy elismert és neves költőt, akit felkérnénk rá, hogy írjon verset Füredről, amelyet aztán márványtáblára vésetnénk s elhelyeznénk a Tagore sétány egyik fájánál. Nem egyszeri alkalomra gondolunk, hagyományt kívánunk ezzel elindítani – mondta Marianacci.

A szeptember 9-10-én rendezendő költőverseny alkalmából bemutatják majd a Nobel díjas költő fiának, Alessandro Quasimodónak Egyedül apámmal című új könyvét, Dante Marianacci kötetét, a Vaszary Villában kortárs olasz művészek kiállítása lesz majd látható, és ezúttal nagy hangsúlyt fektetnek az olasz gasztronómia bemutatására is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mezey Katalin költő, a költőverseny kuratóriumának elnöke elmondta: május 31-ig várják a jelentkezők alkotásait, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!