Saját anyját rugdosta

Somlóvecse - Kegyetlenül bánt a sokszor a pohár fenekére néző férfi édesanyjával, akivel egy fedél alatt élt. A jogerős döntés szerint két évre börtönbe került.

Mátételki András

A korábban már életveszélyt okozó testi sértésért három és fél évre ítélt G. István 2008 elején feltételes kedvezménnyel szabadult. A vádlott és édesanyja között meglehetősen rossz volt a viszony, mert tavaly előtt februárban a 88 éves asszony a devecseri családsegítő központ segítségét kérte: próbálják meg ők rendezni a kettőjük közötti kapcsolatot. Az egyik délelőtt két hölgy jelent meg a család somlóvecsei házánál, ahol a háziasszony fogadta őket, akit arra kértek, ébressze fel ittas fiát, elbeszélgetnének vele.

A 62 éves G. István csak nem akart magához térni, ám amikor a két nő éppen készült elmenni, váratlanul megjelent az udvaron, ahol számon kérte az idegenek jövetelét: "Ki kérte, hogy gyertek ide?!" Ezután kirángatta az udvarból a keverék kutyáját, s "Támadj!" felszólítással a két nőre uszította az ebet. Szerencsére a kutya elfutott, egyikükre sem támadt.

Amikor a vádlott ütésre emelte a kezét, a Devecserből érkezett hölgyek jobbnak látták, ha beugranak a kocsijukba. Csak hogy a férfi utánuk lépett, s egyikük kezét megragadta, hogy ne tudja a kocsi ajtaját becsukni. Ezt kiabálta: "Ti innen most el nem mentek!" Társa azonban visszavágott: "Hagyja békén a kolléganőt, különben rendőrt hívunk!" Az agresszív férfi hátrébb lépett, amit kihasználtak a családgondozók, s gyorsan elhajtottak a háztól.

Egy hónappal később az esti órákban a vádlott megint csak ittas volt, amikor minden ok nélkül el kezdte bántalmazni édesanyját. Rángatta, lökdöste, majd kitépte a segélyhívót és a telefon vezetékét a falból, illetve megrongálta a kapucsengőt miközben ezt kiabálta: "Nem telefonálsz innen te sehová, mert mindenkinek csak panaszkodol!" Az anya menekülni próbált a lakásból, de fia nem engedte ki, sőt felemelte, majd a földre lökte. Amikor az idős asszony megpróbált felállni, fia ráugrott, s rátérdelt a hátára. Az idős sértett hiába igyekezett kiszabadulni, G. Lajos többször a földnek nyomta az arcát, illetve megrugdosta.

Az ítélet indoklásában az is szerepel, hogy a pszichiáter szerint a vádlottnál krónikus alkoholizmus állapítható meg.

A tárgyaláson a vádlott tagadta bűnösségét, hogy ő valaha is bántotta volna az édesanyját, nem uszított kutyát a családsegítőkre, akiktől a személyi igazolványukat kérte el, mert azt hitte, hogy tolvajok. Hozzátette: anyja maga rántotta ki a segélyhívó és a telefon vezetékét a falból, mert abban szokott megkapaszkodni... A "színes" foltok pedig azért vannak rajta, mert bármihez hozzáér, megkékül a keze.

Az ajkai bíróság nem fogadta el a védekezését, hanem bűnösnek mondták ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés vétségében. Mindhárom tettét különös visszaesőként követte el. A férfit a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte. A megyei bíróság a napokban helyben hagyta a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!