Hópárducok a veszprémi vadasparkban

Veszprém - Új attrakcióval kezdi a tavaszi szezont a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark: hópárducokat csodálhat meg a látogató a felújított párduckifutóban. Kedden ugyan hiába vártunk, hogy kijöjjenek a belső kifutóból, a nagy médiaérdeklődés miatt inkább a benti, biztonságos megoldáshoz ragaszkodtak. Aki azonban a napokban sétál az állatkertben, már láthatja őket.

Németh F. Bernadett

A vadaspark új fajmegmentő programba kapcsolódott be, melynek keretében hosszú szakmai egyeztetés után érkezhetett Veszprémbe Waldi, a hím a lengyelországi Krakkóból. Párja, Hara, az Egyesült Királyságbeli Broxbourne-ből  került a vadasparkba a fajkoordinátor javaslatára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy e veszélyeztetett faj itt biztonságban szaporodhasson.

Egy vadállat szállítása mindig érdekes és izgalmakkal teli feladat, melyet ez alkalommal speciális állatszállítási vizsgával rendelkező veszprémi munkatársak vállaltak magukra. Waldit a Tátrán át, hóviharokkal tarkított úton egy kisbusszal szállították új otthonába, míg Hara a La Manche csatornát komppal szelte át szintén egy kisbusz állatszállító ládájának kényelmét élvezve. 

A hópárduc a legmagasabb élő nagymacskaféle, Ázsia hegyvidéki területein, 1800-5500 méteres magasságban él. Könnyen felismerhető hosszú, különleges mintázatú farkáról, melyet a meredek lejtőkön való egyensúlyozásra használ, illetve alvás közben ezzel védi orrát és száját a hidegtől.

 



A hópárduc a tigris mellett földünk legritkább macskaféléje. Természetes élőhelyén száma drasztikusan lecsökkent. Az orvvadászok különleges mintázatú bundája, valamint a csontjainak tulajdonított gyógyhatás miatt vadásszák le őket, melyet a piacon jó pénzért tudnak eladni. A kecskepásztorok pedig gyakran nyájuk védelmében ölik meg őket. Ma természetes körülmények között már csak körülbelül 3500-7000 hópárduc egyed található. Kirgizisztánban, amely régebben a világ 2. legnagyobb hópárduc populációjával büszkélkedhetett, például az elmúlt néhány év folyamán 80 %-kal esett vissza a szabadon élő egyedek száma, alig éri el a 350-et.

 



A hópárduc napnyugta után indul vadászni, főleg vadjuhokat, szarvasféléket és vadkecskéket zsákmányol. A párzási időszak januártól március közepéig tart. Az anyaállat kerek 100 napos vemhesség után hozza világra 2-3 kicsinyét, melyeket a tehéntejnél ötször zsírosabb tejével táplál. Egy hópárduc átlagosan 10-12 évig él, de fogságban akár a 20 éves kort is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!