Mal-részvényeket kínáltak az államnak

Ajka - Lapunk birtokába jutott információk szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tulajdonosai felajánlották részvényeiket az államnak.

Tremmer Tamás

Lépésüket az indokolta, hogy a bevonandó friss tőkével megmenthetők lennének az ajkai munkahelyek. A Napló úgy tudja, a Mal Zrt. tulajdonosai (dr. Tolnay Lajos - 40 százalék, Bakonyi család - 30 százalék, Petrusz Béla - 30 százalék) a belügyminiszterhez írt levelükben jelezték, készek a lehető leggyorsabb és legrugalmasabb átmenettel biztosítani a tulajdonosváltást. (Időközben egyik tulajdonostársuk, Petrusz Béla elhunyt, őt május 28-án temették. A szerk.)

Az információkat az egyik tulajdonos, dr. Bakonyi Árpád lapunknak megerősítette, mint mondta, tavaly novemberben ajánlottak fel az államnak Mal-részvényeket. Abból indultak ki, hogy a munkahelyeket meg kell őrizni, ehhez és a kárenyhítéshez tőkeerős tulajdonosra, például az államra van szükség.

A társaság a vörösiszap-katasztrófa nyomán igen nehéz helyzetbe került, óriási veszteségeket szenvedett el. A vállalat talpon maradása, egyben a működőképességének megőrzése érdekében szükség van friss tőkére. Levelükben úgy fogalmaztak, hogy a "magyar gazdaság ezen nemzetközileg is jelentős szereplője sorsáért" érzett felelősség vezérelte lépésüket.

Kérdésünkre, hogy az összes részvényt vagy csak a tulajdonrészt ajánlották-e fel, dr. Bakonyi Árpád úgy fogalmazott, ezt a feleknek kell tisztázniuk. Az egyezségen múlik: mikor, mennyit, milyen feltételekkel adnának át. A novemberi lépésükkel a tárgyalási készségüket kívánták jelezni.

Az állam részéről kaptak visszajelzést, de a tulajdonos erről nem nyilatkozott. Kifejtette, továbbra is úgy gondolják, az állam a munkahelyek megőrzésében érdekelt, amihez ők partnerek. Nyitottak a tárgyalásra, hangoztatta.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!