Tovább gyengül a megye - Tállai András közölte, még nincs politikai döntés a javaslatokról

Sümeg - A kormány az önkormányzati rendszer radikális átalakítására készül. Újraszabják a feladatokat, a jogokat, a finanszírozást és a felügyeletet is - derült ki nemrég egy, a városban tartott önkormányzati fórumon.

Győrffy Árpád

Röviden már írtunk arról, milyen irányokat vázolt fel Tállai András a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésén. Mivel a kérdés közvetlenül érinthet mindannyiunkat, további részleteket hozunk nyilvánosságra a tervekből.

Azt azonban jó tudni, hogy ma még csak tervekről van szó. Ahogy a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekkel foglalkozó államtitkára is hangsúlyozta, még nincs politikai döntés a javaslatokról, azok egy részét a kormányon belül is vitatják. Egy dolog azonban biztos, hogy nem lehet tovább halogatni az önkormányzati rendszer átalakítását, mert a jelenlegi formában nem működtethető tovább. Két évtizede várat magára a nagy ellátórendszerek - egészségügy, szociálpolitika, oktatás - reformja, miközben az önkormányzatoknak folyamatosan csökkenő állami támogatás segítségével egyre több feladatot kell megoldaniuk. A radikális átalakítás szükségességét jelzi az az 1250 milliárdos adósságállomány is, ami a múlt év végéig az önkormányzatok egy részénél hitelben, kötvénykibocsátással felhalmozódott.

Az államtitkár szerint a tennivalók között rendezni kell azokat a strukturális problémákat, amik a különböző településméretekből adódnak. Ma a 13 lakosú Iborfia önkormányzatának elvben ugyanolyan jogai és kötelességei vannak, mint egy négyszázezres városénak. A helyi feladatok, jogok újraosztása mellett tisztázni kell a területi rendszer, a kistérségek - illetve járások - és a megyék szerepét is, megfelelő kereteket kell kialakítani az önkormányzatok társulásához.

A főleg kistelepüléseket képviselő polgármesterek megnyugodva hallhatták, hogy közben módosult az az elképzelés, amelyik szerint egyes településeken megszüntették volna az önkormányzatokat. Tállai András elmondta, hogy minden településen megmarad a jog a képviselő-testület és polgármester választásához, de a feladatokban és azok megszervezésében jelentős különbségek lesznek. Minden településen biztosítani kell az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat, a közlekedés alapfeltételeit, valamint a rendet és a tisztaságot. Ugyanakkor meg kell határozni az ésszerű üzemméreteket, mekkora település láthat el egyedül is egyes feladatokat, mi az, amit együtt, kötelező társulásban kell ellátni.

Az önkormányzatoknak a kötelező feladatok ellátásában alkalmazkodni kell a 2013. január 1-jén felálló járások területéhez. Minden kötelező önkormányzati és közszolgáltatást - rendőrség, tűzoltóság, államigazgatás - az adott járáson belül kell megszervezni.

A kistelepüléseken alig marad olyan feladat, aminek ellátását a helyi önkormányzatnak magának kell megszervezni. Konkrétan rögzíteni fogják azt is, legfeljebb milyen településméret felett lehet főállású polgármestert alkalmazni.

A megyeszékhelyként működő megyei jogú városok kiemelt szerepkört kapnak. Ennek keretében a megyei önkormányzatoktól átvennék az intézményfenntartást, például a múzeumoknál, színházaknál. Emellett járási központként is működhetnek.

A változások legalább ennyire drasztikusak lehetnek az önkormányzatok hivatalainál, intézményeinél. Ezekről a jövő héten olvashatnak.

 

 A Tállai András által ismertetett koncepció szerint az önálló jogi szereplőként megjelenő "járási jogú városi önkormányzatok" ellátnák mindazokat a feladatokat, amiket nem célszerű megyei vagy helyi szinten ellátni, illetve társulásban biztosítani. Így működtetnék például a körzetközponti oktatási és egészségügyi intézményeket. A nem kötelező önkormányzati feladatoknál lehetőség lesz arra is, hogy a járási határokon átnyúló egy- célú társulások végezzék a tevékenységet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!