Bevetésen a Bakonyban

Zirc, Bakonybél - Kiöntött a Gerence és lakóházakat fenyeget: ezt a feltételezett helyzetet gyakorolták a rendvédelmi erők, civilek kedden: megtervezték a mentést, nyúlgátat építettek, s "bevédték", amit az "árvíz" veszélyeztetett.

Németh F. Bernadett

A bakonybéliek a házaik előtt nézték, hogyan gyakorlatoznak az egyenruhások és a zöld mellényes civilek: a Fürdő utcát tavaly elöntötte a megáradt Gerence, egy méter magasan látszik a víz nyoma a házak falán. Kedden az úgynevezett Megyei Bevetési Irányítási Terv (mely az országos terv alapján született) egyes részeit gyakorolták a résztvevők: a polgári védelmi kirendeltségek, a tűzoltóság, a rendőrség, honvédség, a NAV, a büntetésvégrehajtás szakemberei, hét elítélt, valamint a vízügyi igazgatóság és a helyi polgári védelmi szervezet tagjai.

Hasonló gyakorlatokra került sor szerte az országban. Mivel az elmúlt évek arról tanúskodnak, hogy az országot leginkább árvizek és belvizek sújtják, ezt a veszélyhelyzetet gyakorolták az érintett szervezetek. Veszélyhelyzetben a megyei védelmi bizottság hozza a döntéseket, helyben pedig a polgármesterek a védekezés irányítói: Veszprém megyében tavasszal a megyei védelmi bizottság valamennyi elöljárót felkészítette erre a feladatra. Kedden Bakonybél és Zirc polgármestere (Baky György, Ottó Péter) a gyakorlatban is kamatoztathatta, amit tanult.

 


A gyakorlaton az egyenruhások először Zircen állítottak fel egy eligazítási pontot, ahol a gyakorlatban résztvevők megkapták az utasításokat és az élelmiszercsomagokat. Bakonybélben homokzsákokat töltöttek meg és nyúlgátat építettek a Gerence partján, majd a stratégiai pontokat, műtárgyakat védtek be az árvíztől. Kipróbálták, hogyan működik a kommunikáció a különböző szervezetek között: rádióztak egymással a segélyhívó csatornán.
A gyakorlat tapasztalatait a résztvevők megvitatták, a felmerült hibákat orvosolják annak érdekében, hogy ha az ország bármely területén szükség lesz a segítségükre, hatékonyan, gyorsan tudjanak együttműködni.

A polgári védelmi szervezetek az adott település civil lakosságából épülnek fel. Feladatuk az, hogy ha veszélyhelyzet van, elsőként jelenjenek meg az eseménynél és munkájukkal segítsék a kárelhárítást. A szervezetek tagjait a polgári védelmi kirendeltségek képezték ki: az általános polgári védelmi oktatáson túl vízügyi, munkavédelmi, balesetvédelmi oktatásban is részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!