SCD - Bárki is üzemelteti, csak működjön

Sármellék - A FlyBalaton repülőtér felett nem repülőgépek, inkább viharfelhők gyülekeznek. Nagy a bizonytalanság, mióta az üzmeltető cég hírül adta, hogy megválik a balatoni érdekeltségeitől, köztük a légikikötőtől.

Zalai Hírlap

Noha több helyen is érdeklődtünk, a hír egyelőre ennyi. Csupán annyit tudni, hogy a háttérben javában folynak a tárgyalások, a térségnek - Hévíznek, a Balaton-parti településeknek - ugyanis szüksége van a légiforgalomra.

Bárki lesz az üzemeltető, Hévíz turizmusa számára stratégiailag rendkívül fontos a FlyBalaton repülőtér, ezért a város vezetése mindent elkövet a megtartásáért, jövőbeni zavartalan működéséért. Ezt szerdán Papp Gábor polgármester mondta érdeklődésünkre.

- Amikor néhány hete hallottunk, hogy változások lehetnek a sármelléki reptér üzemeltetésében, azonnal tárgyalni kezdtünk - fogalmazott. - Az egyeztetések azóta is tartanak, mind az üzemeltetővel, mind az üzemelésben résztvevőkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk. Keressük az optimális megoldást, ami mindenki számára elfogadható, s a repülőtér üzemelése zavartalan lesz. Ez Hévíz elemi érdeke, olyan időket élünk, hogy a városnak szüksége van a FlyBalatonra, általa nagy mértékben tudjuk tartani, emelni a vendégéjszakák számát.

Papp Gábor hangsúlyozta: információi szerint az SCD csoport a turisztikai csomagjait eladja, a légikikötő működtetésében azonban továbbra is érdekelt marad. Bárhogy is alakul, tárgyalnak az üzemeltetővel. Bíznak abban is, hogy az állam is segíti a reptér üzemeltetését.

- A helyzet nem lenne egyszerű, hiszen a különböző engedélyekkel (repülési, stb.) a mostani üzemeltető cég rendelkezik. Ez év október közepéig lekötött szerződései vannak a légikikötőnek, érkeznek a járatok, továbbra is biztosítani kell a létesítmény zavartalan működését. Majd a cél az, hogy a jövőjét hosszú távra is rendezzük. Hévíz - megfelelő megegyezések, konstrukció esetén - hajlandó arra is, hogy anyagilag beszálljon a repülőtér üzemeltetésébe. Arra pedig nem is gondolunk, hogy a FlyBalaton jövője veszélybe kerül...

Ebben bíznak a repülőtér tulajdosai, Sármellék és Zalavár önkormányzatai is.
- Noha az elmúlt időszakban többször kértünk információt a repülőtérről, semmiféle választ nem kaptunk. Pedig a két önkormányzat rengeteget tett, hogy működjön a légikikötő - mondta Horváth Tibor, Sármellék polgármestere. - Célunk, hogy bármilyen változás is lesz, úgy maradjon meg a FlyBalaton, hogy működjön.



A FlyBalaton repülőtér felett nem először lebeg Damoklész kardja; a légikikötő sorsa tulajdonképpen azóta bizonytalan, mióta az orosz csapatok kivonultak a területről. Kezdetben a két tulajdonos önkormányzat, Sármellék és Zalavár üzemeltette, majd az ír befektetők következtek. Néhány évig szárnyalt a repülőtér, de aztán felszámolás következett. Tavaly jött az SCD csoport, az FB Airport Kft., s várhatóan újabb - a remények szerint a repülőtér jövőjét nem derékba törő - változás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!