Az internetet is tudni kell használni

Balatonalmádi - Az internet nem veszélyesebb a korábbi médiumoknál, sőt a kerékpározásnál sem. De ahogy a biciklizést, az internetnek is meg kell tanulni a használatát - fogalmazott az egyik előadó a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásával foglalkozó konferencián a Hotel Ramadánban.

Győrffy Árpád

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatodik alkalommal megrendezett háromnapos nemzetközi tanácskozásán médiakutatók, szabályozással és jogszabályok alkalmazásával foglalkozó szakemberek és a médiatartalom előállítói vitatják meg az aktuális tennivalókat.

A tanácskozást vezető dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke szerint a mai helyzetben derül ki igazán, milyen hasznos volt, hogy 15 évvel ezelőtt elindították a mindenkori konferenciák alaptémáját adó kutatásokat. Sok mindent előre láttak, így felkészülni is könnyebb volt a problémák kezelésre.

Az új médiaszabályozást bemutató Szalai Annamária, az NMHH elnöke alapvető változásnak mondta, hogy platformsemleges, nem a tévét, rádiót, hanem az audiovizuális tartalmakat szabályozó rendszert alakítottak ki, ami számos területen hatékonyabb jogérvényesítést tesz lehetővé.

Azért is volt nagyon sürgető a lépés az új szemléletű szabályozás kialakítása, mert a hagyományos média világa kezd háttérbe szorulni, a gyerekek, fiatalok életét már egyre inkább az interneten és az okostelefonokon át elérhető tartalmak határozzák meg. Szigorú és következetes döntésekkel érvényt fognak szerezni a kiskorúak védelmében hozott szabályoknak. Munkájukban a törvények következetes alkalmazását és a törvényeken túli felelősségvállalást tartják fontosnak. Kiszámítható, arányos és differenciált szankciókat ígért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!