Mese a Facebookon

Balatonalmádi - A vallásos nevelés hiánya nincs összefüggésben az iskolai agresszióval, a sok tévézés azonban igen. A Magyar Rádió mesét indít a Facebookon - szemelvények a nemzetközi médiakonferenciából.

Németh F. Bernadett

A konferencia központi témája a gyerekek és média kapcsolata. Sáska Géza, az ELTE egyetemi oktatója egy 2009-es vizsgálat fontosabb megállapításait osztotta meg a résztvevőkkel, melynek lényege, hogy a sokat tévéző, sok számítógépes, játékkoznzolos játékot játszó fiatalok agresszívebbek, mint akik ezt nem teszik. Azt azonban nem tudjuk, hogy az eleve agresszív gyerekek választják az időtöltésnek ezta formáját, vagy fordítva. A vallásos, erkölcsös nevelés hiánya azonban nem hozható összefüggésbe az agresszióval.

A közrádió 20-30 évvel ezelőtt még fitataloknak (is) szólt, ma ez már nem igaz, állapította meg Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója. A fiatalok leginkább a Petőfit hallgatják, de nem kizárólagosan csak azt. Rádiót folyamatosan hallgatnak és csak akkor figyelnek rá, ha valami igazán nekik szól. Visszaszerezni ezt a generációt a zenén keresztül lehet. Gyerekkorú hallgatója ugyanakkor nincs a közrádiónak. Mesét, gyerekdalt nem innen hallgatnak.

Ezért a Kossuthon este nyolckor egy mesejáték indul, amit írók és a közönség együtt ír. Egy 12 éves kislány a főhős, a vele történeteket a Facebookon lehet követni, s beleszólni sorsa alakulásába.

Görög Athéna, a Magyar Televízió Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőség főszerkesztője kijelentette: a gyerekkorú nézőket elveszítették. A MTV teljes, nettó műsoridejének mindössze három százaléka gyerekműsor, ami a főszerkesztő szerint nagyon kevés. A piacvezetők e területen a kereskedelmi tévék, amit a szakember rettenetesnek nevezett. Egy felmérés szerint ma a gyerekek Való Világot néznek mese helyett. Leszögezte: a köztévében még rosszabb a helyzet, mint a közrádióban, ami a gyerekkorú és a fiatal befogadókat illeti, s nagyon nehéz feladat lesz visszaszerezni őket.

A konferenicia előző hírei:

Az internetet is tudni kell használni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!