Harminchárom beadvány az ombudsmanhoz

Devecser, Kolontár - Szeptember 12 és 23 között volt lehetősége a vörösiszap-károsultaknak, hogy panaszaikat bedobják a polgármesteri hivatalban felállított gyűjtőládába. Kedden az ombudsman személyesen válaszol a kérdésekre.

Németh F. Bernadett

Összesen harminchárom beadvány érkezett dr. Szabó Mátéhoz, tudtuk meg az országgyűlési biztos hivatalától. A legtöbb panasz Devecserből íródott és általában anyagi jellegű: az ingatlanbecslésekkel, másodlagos károk felmérésével, az új lakóparkban kialakítandó melléképületekkel kapcsolatos. A beadványokat jelenleg is vizsgálják, akiknél további adatokra van szükség, megkeresik és információkat kérnek.

Az ombudsman kedden tíz órakor kezdi meg a panaszosok meghallgatását a devecseri polgármesteri hivatalban, majd Devecser és Kolontár polgármestereivel találkozik, azután megtekinti az emlékparkot.

Szabó Máté korábbi jelentésében kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az eseményekre gyorsan reagálva, megfelelő erőkkel, különböző speciális feladatok végrehajtásával vett részt az iszapszennyeződés utáni mentesítésben. A biztos a vizsgálat során nem észlelt olyan körülményt, ami arra utalt volna, hogy a mentesítésben közreműködő katonák alapjogai sérültek volna; a rendelkezésre álló információk alapján a munkakörülmények, a pihenés és ellátás – a körülményekhez képest – megfelelő volt, az állománytól panasz nem érkezett.

Az ombudsman jelentése arra is kitért, hogy a személyes helytállás mellett további komplex intézkedésekre van szükség a megfelelő technikai és szakmai háttér biztosítására.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa rámutatott arra is, hogy szükséges a joganyag olyan módosítása, amely hatékonyabbá teszi nemcsak a katasztrófahelyzetek kezelését, de azok megelőzését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!