Iszapkatasztrófa - Megnevezték a konkrét felelősöket

A kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottság elfogadta a felelősöket megnevező és okokat feltáró jelentését: eszerint elsősorban a MAL Zrt. a felelős, valamint a közreműködő hatóságok, és a jogalkotó is.

Németh F. Bernadett

Elfogadta az Országgyűlés vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottsága a jelentését, és az arra épülő határozat-tervezetet, melyet benyújtott a parlament elé.

Kepli Lajos, a bizotság jobbikos elnöke ismertette a Naplóval, mi áll a jelentésben: a katasztrófáért elsősorban a MAL Zrt. felelős, mondta, mivel a cég az engedélyeiben leírtaknál jóval nagyobb mennyiségű lúgos folyadékot halmozott fel a tározóban lévő vörösiszap tetején, és a gátfalak állapotát sem ellenőrizték megfelelően. A jogi szabályozásban található kiskapukat felhasználva az erősen maró, lúgos vörösiszapot nem veszélyes hulladékként kezelték, és az üzemet katasztrófavédelmi szempontból sem minősítették veszélyesnek.

A bizottsági elnök elmondta: felelősség terheli a létesítmény és a technológia engedélyezésében, illetve ellenőrzésében közreműködő hatóságokat is, mivel az ellenőrzések során a hiányosságok nem derültek ki.

A bizottság szerint felelős a jogalkotó is, folytatta az elnök, az egyes EU-irányelveknek a hazai jogba történő hibás átültetése, és a nyilvánvaló hatásköri hiányosságok rendezésének elmaradása miatt.

A testület közel egy évi munkáját lezáró jelentést és határozatot annak jelenlévő tagjai egyhangúlag fogadták el. A szocialista képviselők korábban jelezték, hogy a szerintük politikai boszorkányüldözést végző bizottság végső döntéshozatalán nem kívánnak részt venni.

A bizottság javaslatokat fogalmaz meg az Országgyűlés és a kormány felé a jövőbeni hasonló katasztrófák elkerülése érdekében teendő lépésekről. Kezdeményezi a visszaélésekre alkalmat adó joghézagok megszüntetését, a szigorúbb hatósági felügyelet feltételrendszerének megteremtését, valamint a veszélyes üzemek számára kötelező felelősségbiztosítás bevezetését.

Nem mond igazat Kepli Lajos, amikor azt állítja, hogy a vörösiszap-bizottság szocialista képviselői nem akartak részt venni a bizottság végső döntéshozatalában - reagált Gőgös Zoltán, a bizottság alelnöke a Naplónak. Részletek

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!