Még ma is utat mutat

Veszprém - Haumann Péter Szókratész védőbeszéde című önálló estjével lép fel szombaton a balatonfüredi Anna Grand Hotelben.

Szabó Zsuzsanna

Az este hét órakor kezdődő vendégelőadást a Pannon Várszínház szervezésében mutatják be a balatonfüredi hotel színháztermében. Az itt tartott színházi évadnak ez az első darabja, amit négy követ még.

Platón művében a megvádolt, majd halálra ítélt idős Szókratészt Haumann Péter személyesíti meg, aki már több évtizede játssza ezt a darabot, mint mondja, azóta "hozzáöregedett" a színműhöz. A Szókratész védőbeszédében a görög filozófia kiemelkedő korszakának vezető személyét megtestesítve, egy lázasan, az élet értelmét kutató, elmélyülten töprengő, erkölcsileg kimagasló jellemű tudóst személyesít meg.

Haumann Péter a Naplónak nyilatkozva elmondta, hogy a nyolcvanas évek végén egyszer már úgy gondolta, ezt a szöveget nem kell többet előadnia.

- Sajnos tévedtem. Még mindig mondani kell, sőt egyre nagyobb rá az igény, hiszen erkölcsi mondanivalója ma is utat mutat ebben a zűrzavaros, zaklatott, magát rosszul érző országban. Még most is aktuális. Immár 2400 éve! Mert azóta sem tanultak belőle az emberek, ahogy a Bibliából sem.

Haumann Péter ennyi év után már nem izgul, de egyfajta felfokozottságot még most is érez színpadra lépés előtt.

- A nehézség inkább a nagyfokú koncentrációban, a belső figyelemben rejlik. Oly erős a mű mondandója, hogy abban nem téveszthetek. Így kockázat most is, mindig van.

- Az előadás igazi értékét a szerepet játszó színész óriási érzelmi és értelmi intelligenciája adja, melynek segítségével saját személyiségén keresztül mutatja be Szókratészt, a nagy filozófust - Vándorfi László, a veszprémi Pannon Várszínház igazgatója ezzel a gondolattal ajánlja a nézők figyelmébe Haumann Péter előadását.

 

A szombati darabot magában foglaló színházi évad a Pannon Várszínház és a balatonfüredi hotel együttműködéseként jött létre a bor, a gasztronómia és a kultúra népszerűsítésének jegyében. Ennek köszönhetően az egyórás előadást követően a nézőknek lehetőségük nyílik arra, hogy beszélgessenek a főszereplővel a finom balatoni borokat felvonultató estén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!