Megszűnő érdekvédelem?

Veszprém - Meglehetősen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a vagyonőrök, amennyiben úgy döntenek, hogy kilépnek a kamarából.

Mátételki András

Minderre azért nyílik lehetőség, mert a parlament idén tavasszal módosította a 2005-ös 133-as törvényt, amely szabályozza a civil vagyonvédelmi tevékenységet, aminek lényege, hogy a következő évtől már nem kötelező a kamarai tagság. Ez év december végéig minden tagnak írásban kell nyilatkoznia, hogy megtartja-e kamarai tagságát.

Sánta Károly, a személy-,  vagyonvédelmi és a magánnyomozói kamara megyei elnöke érdeklődésünkre azt mondta: az utóbbi két évben jelentős ellenpropaganda zajlott e témában. Volt valós, de még több téves információ, amelyek elbizonytalanították a munkavállalókat. Tévesen kapott szárnyra az a híresztelés, hogy a kamara elnöksége horribilis pénzt vesz fel munkájáért. Ezzel szemben valamennyien ingyen látják el feladatukat, csupán a kamara titkára és egy alkalmazott kap fizetséget munkájáért, mint főállásúak.

Az elnök kiemelte, az utóbbi időkben jelentős eredményeket értek el azzal, hogy részt vettek a jogszabályok módosításában, ezzel megkönnyítették a vagyonőrök munkáját, elősegítették a tisztességesen dolgozó cégek tevékenységét. Veszprém megyében tíz évvel ezelőtt hozták létre a Vagyonőr Alapítványt azzal a céllal, hogy az önhibájukon kívül bajba kerülteken - akik tartósan munkaképtelenekké váltak - segítsenek. Több százezer forintos segélyt adtak az iszapkárosult társaiknak, illetve családjaiknak. Az ilyen célokra az elmúlt évtizedben hatmillió forintot fordítottak.

A 3500 tagnak ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújtanak, amire manapság igen nagy szükség van, hiszen országos szinten is hallani a legkülönbözőbb visszaélésekről. Nevezetesen, hogy az őröket feketén foglalkoztatják, illetve nem kapják meg a fizetségüket a munkáltatójuktól, amelyek közül némelyik egyik pillanatról a másikra "tönkremegy", majd felszívódik. Persze új névvel rövidesen ismét piacra lép. Mindemellett ingyenes továbbképzéseket, lövészeteket rendeznek kollégáiknak. Az idén lejáró igazolványok cseréjének ügyintézésekor is segítenek.

A Veszprém megyei kamara évente vagyonőrnapot rendez, ahová a családtagokat is várják. Ilyen alkalmakkor öt dolgozót szoktak jutalmazni csinos összeggel.

Sánta Károly hozzátette, amennyiben kétszáz fő alá csökken a kamara létszáma, megszűnnek önálló érdekvédelmi szervezetként működni, márpedig ez véleménye szerint teret adna az ügyeskedőknek. A vagyonőrök kiszolgáltatott helyzetével bizonyára még többen visszaélnének, ami ellen már nem lennének képesek fellépni.

Címkék#vagyonőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!