Mennyi járhat a képviselőknek?

Megyei körkép - Lázár János frakcióvezető elképzelése szerint minden országgyűlési képviselő 750 ezer forintos alapjuttatásban részesülne jövő szeptembertől. A javaslatról Veszprém megyei képviselőket kérdeztünk.

Balla Emőke

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének elképzelése szerint a képviselők javadalmazása a helyettes államtitkárokéval, a bizottsági elnököké az államtitkárokéval, az Országgyűlés alelnökeié a miniszteri bérekkel egyezne meg.

A legnagyobb változás a költségtérítésekben lenne. Jelenleg a választókerület távolságától függően 104-374 ezer forint választókerületi pótlék jár, a jövőben a képviselők névre és rendszámra szóló benzinkártyát és  ha vidékiek és sem nekik, sem közvetlen családtagjuknak nincs fővárosi ingatlanjuk  - lakáskulcsot kapnak.

Ékes József, a Fidesz országgyűlési képviselője maximálisan egyetért Lázár János javaslatával, hiszen az tiszta és átlátható viszonyokat teremt. Bár a javaslatot még nem terjesztették az Országgyűlés elé, a pontos számok egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy a tervezet rendezi a mostani helyzetet, nem lesz több találgatás a képviselői bérekkel és a költségtérítéssel kapcsolatban; a választott képviselők saját gépjárműveiket használják.

Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő elmondta: az elmúlt ciklusban a szocialista frakció saját kezdeményezésére már megoldotta ezt a kérdést; a képviselői javadalmaknak nincs olyan eleme, amely ne esne a személyi jövedelemadó, az egészségügyi- és nyugdíjjárulék alá. 

- A Lázár-féle törvényt konkrétan még nem ismerjük, de az egyelőre még nem látszik, mi lesz a kettős funkciót betöltő politikusok (polgármesterek, megyei közgyűlések elnökei) javadalmazásával, ami joggal irritálja az állampolgárokat. Minden olyan kezdeményezést támogatunk, ami a társadalmi igazságosság és a közbizalom erősítéséhez hozzájárul.

Ferenczi Gábor jobbikos képviselő a kérdést nem tartja kiemelkedő fontosságúnak. Véleménye szerint mindez azért történik, hogy a Lázár Jánosról kialakult megcsorbult képet kiigazítsa, az Audi-botrányba keveredett politikus imázsán javítson. Számára kérdéses, a képviselői jövedelmek csökkenését okozza-e a törvény, ahogyan az is, hogyan rendezi azoknak a politikusoknak a jövedelmét, akik több helyről veszik fel fizetésüket. Tisztázni kellene, hogy ne lehessen állást halmozni. A jobbikos képviselőknek csak egy állásuk van.

A mandátummal rendelkező kormánytagoknak dönteniük kell, hogy képviselői tiszteletdíjukat vagy bérüket veszik fel, mindkettőhöz nem juthatnak hozzá, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!