Munka halálig?! - Kormányellenes demonstráció Veszprémben

Veszprém - Tovább tiltakoznak a kormány politikája ellen a szakszervezetek, ennek keretében forgalomlassító demonstrációkat tartanak Veszprémben.

Tremmer Tamás

Akcióegységbe tömörültek a szakszervezetek, látványos megmozdulásokkal hívják fel a figyelmet a kormány - számukra nem tetsző - politikájára. A múlt héten a fővárosban az MSZOSZ mind a 37 tagszervezete demonstrált. Az akciókat a héten helyben folytatják. Hétfőn a megyeszékhelyen, a külső körgyűrűn félpályás útlezásárral tiltakoztak. A főszervező Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Fejér és Veszprém megyei titkára elmondta, a megmozduláshoz a helyieken kívül ajkaiak és székesfehérváriak is csatlakoztak.

A demonstráción zászlókat lengettek, transzparenseket emeltek. Így például olvashattuk: Munka halálig visszamenőleg! vagy a Kétharmad nem diktatúra! Az akcióegységbe tömörült szakszervezetek tiltakoznak a kormány politikája ellen, küzdenek a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és munkavállalói jogok megőrzéséért. A következő kilencpontos "követeléscsomag" mentén demonstrálnak: Követelik az igazságos és méltányos közteherviselést. Követelik, hogy szüntessék be a visszamenőleges hatályú törvénykezést! Követelik, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét! Követelik, hogy a Munka Törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követően módosítsák! Követelik, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét! Követelik, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak! Követelik, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követően vezessék be! Követelik a sztrájkjog visszaállítását! Követelik, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

 

Útlezárások Veszprémben

A hétfői demonstrációt a héten több alkalommal és helyszínen megismétlik. Október 4-én a 82-es főútvonalon, a Kádárta Vendéglőnél; október 6-án a veszprémi külső körgyűrűn, az LB Knauf előtt; október 7-én pedig Veszprém belvárosában, a Petőfi Színháznál tartanak félpályás útlezárásokat. Az előzetes terveikkel ellentétben szerdán nem lesz demonstráció, viszont nagyban szervezik, hogy az akcióegység más városba is betegye a "lábát".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!