Munkacsoport készítheti elő a palotaőrség megalakulását

Munkacsoport megalakításáról döntött a Honvéd Palotaőrség létrehozásának előkészítése érdekében Hende Csaba honvédelmi miniszter. A jövő évtől a palotaőrség látja el a Sándor-palotában működő Köztársasági Elnök Hivatal (KEH) protokolláris védelmét.

MTI

A Hivatalos Értesítő legfrissebb számában közzétett honvédelmi miniszteri utasítás emlékeztet, hogy a KEH őrzésére létre kell hozni a Honvéd Palotaőrséget. Ennek előkészítésére munkacsoport alakul, amelyet a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke és a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója együtt vezet, és tagjai mások mellett a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős és a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárai, továbbá több más szervezet képviselője is.

A testület döntési javaslatokat készít elő többek között a KEH protokoll jellegű őrzésének és díszelgési feladatainak a Köztársasági Őrezredtől történő átvételéről, a költségvetési kiadásokról, a palotaőrök különleges jogállásának biztosításához szükséges jogszabályok és belső szabályozók tervezetéről, kiképzési követelményeiről, valamint a palotaőrségre vonatkozó speciális öltözködési és egyenruha-viseleti szabályokról.

A munkacsoportnak a feladatai végrehajtására vonatkozó részletes jelentését november 30-ig kell előterjesztenie a miniszteri értekezlet ülésére.

Mint azt már korábban is rögzítették, palotaőr csak hivatásos vagy szerződéses állományú katona lehet, akinek C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesnie. A most közzétett, október 19-én hatályba lépő tárcavezetői utasítás kimondja azt is, hogy "a honvéd palotaőrökkel szembeni követelményeket a történelmi katonai hagyományoknak megfelelően kell kialakítani".

A kormány májusi rendelete szerint a KEH protokolláris jellegű őrzését, valamint a köztársasági elnökhöz kötődő, Országházon kívüli protokolláris díszelgési feladatokat jövő év elejétől látja el a palotaőrség, amely a szolgálata során együttműködik a Sándor-palota őrzésére rendelt Köztársasági Őrezreddel. A palotaőrség működésével, szolgálatteljesítésével kapcsolatban felmerült költségek a HM-et terhelik.

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy a honvédség feladatkörébe utalja a "magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye", a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények teljes körű, valamint egyes kijelölt létesítmények protokolláris jellegű őrzését is. A Honvéd Koronaőrség május 30-án vette át a Szent Korona őrzését a Köztársasági Őrezredtől a Parlament épületében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!