Századunk vándora - Gyalog járja be Európát Gianluca Ratta

Veszprém - Városunkba érkezett kutyájával a gyaloglás Guinness-rekordját tartó Gianluca Ratta és társa, Shira. Gianluca az álmainak él, nem épít karriert, nem gyűjt vagyont, ami miatt sokan furcsán néznek rá ebben a pénzközpontú világban.

Tiger Szabolcs

- Az édesapám alkoholista volt, hétéves koromban halt meg. Akkor vettem kezembe először a térképet, s elhatároztam, egyszer a saját szememmel is megnézem a világot. Huszonnyolc éves voltam, mikor úgy döntöttem, ideje az álmaimnak élnem - mesélte lapunknak Gianluca Ratta.

A férfi Torinóban élt, ahol egy gyárban biológusként dolgozott. Tizenegy évvel ezelőtt hagyott fel addigi életmódjával, s egy hátizsákkal a vállán gyalog nekiindult a világnak. Husky fajtájú kutyájával első útján, Szicíliában találkozott, az elhagyott állattal "megbeszélte", hogy ezentúl társak lesznek. 

- Szavak nélkül is sokkal jobban megért engem, mint néhány ember. Az úton ő szokott elöl menni, teljesen szabadon, s ha szembetalálkozunk valakivel, ő dönti el, vele maradunk-e vagy sem - mesélte a távgyalogló, aki eddig 42 ezer kilométert tett meg, s 30 pár cipőt használt el, melyeket családja otthon egy saját minimúzeumban gyűjt.

- Az első három túránk Olaszország körbejárásával telt, majd elindultam Európa többi országa felé. Eddig jártunk már Svájcban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Lichtensteinben is. Ezek a gyalogtúrák általában egy-egy évig tartottak. Most egy hosszabb úton vagyunk Európa szívében, Szlovákia és Csehország mellett Magyarországot is körbejárjuk - mesélte, s valóban szombathelyi kezdéssel az összes magyar nagyvárosban megfordultak az utóbbi időben.

- Én sosem a turistalátványosságokat nézem meg egy-egy helyen, hanem az emberekre, az életmódjukra figyelek. A városházákra mindig bemegyek, hogy igazolást kérjek az ottjártamról - majd rólunk is elmondta véleményét. - Tudom, hogy a magyaroknak sokszor kellett nehéz időket átélniük. Ennek ellenére híresek a kedvességükről, amit utam során hol éreztem, hol nem. Azt hiszem, itt is érezteti hatását a gazdasági világválság. Fontos lenne, hogy ne a vagyonszerzés legyen az életük középpontjában, inkább az álmaiknak kellene élniük - mesélte végül a vándor, akit saját honfitársai bolondnak tartanak, mivel nem akar családot, házat és vagyont, megelégszik azzal, hogy iskolákban, családoknál alszik és eszik.

 

Gianluca Ratta 2000-ben indult el Torinóból, 11 év alatt eddig 42 ezer kilométert tett meg, 30 pár cipőt elkoptatott. Kutyája társaságában fél Európát bejárta már. Shira tappancsainak épségére is ügyel: krémmel kenegeti. GPS segítségével naponta 20-40 kilométert tesznek meg, majd szállás után néznek. Az olasz "távgyalogló" és kutyája a napokban Veszprémbe érkezett. Csak karácsonyra szokott hazamenni a családjához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!