Újrainduló szocpol a családokért

Megyei körkép - Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szociálpolitikai támogatás finomított formáját indítja újra a kormány jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten, az új otthonteremtési programot ismertetve.

Szausev Xénia

Újraindul, de a korábbinál szigorúbb feltételekkel a szocpol. A vissza nem térítendő egyszeri támogatás nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedhet gyermekszámtól függően. Lesznek ismét kamattámogatott, forintalapú lakáshitelek is: feltéve, hogy az EU ezt jóváhagyja. A kamattámogatás szintén gyerekszámhoz kötött és legfeljebb az állampapírhozamok 70 százaléka lehet  röviden erről szól a kormány új otthonteremtési programja, amely két eszközzel indul - adta hírül az mti.

A szociálpolitikai kedvezménnyel, amely célzott, családi és gyermekhez kötött, egyaránt figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát, és annak energetikai minősítését. Vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, akinek nincs lakástulajdonuk, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást.

Legalább az egyik házastársnak minimum hat hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie és a költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni - emelte ki Matolcsy György a múlt héten, hozzáfűzve, a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása. A kifizetés január elsején indul, 2012-ben négyezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forintot terveznek.

A kamattámogatási konstrukció, melynek véglegesítéséhez uniós beleegyezés kell, használt lakáshoz is jár, nem csak vásárláshoz, hanem felújításhoz is. Az is kaphat támogatást, aki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. A késedelmes és felmondott hitelszerződésekhez is lehet kapni állami kamattámogatást. A bejelentés szerint a kormány úgy tervezi, hogy három-ötezer család kaphat kamattámogatást, amely 1,3 milliárd forintos költségvetési kiadással jár jövőre.
 
A veszprémi Tudós Gábor  a válság kitörése előtt pár hónappal svájci frankos hitelt vett fel lakására. Állítja, más lehetősége a szocpol eltörlése után nem is volt. - A havi kiadások azóta jelentősen nőttek - mondja a fiatal vállalkozó, aki jelenleg egy 54 négyzetméteres panelban él menyasszonyával, jövő nyárra tervezik esküvőjüket.

- Jó lenne később egy újabb és nagyobb lakás vagy esetleg kertes ház, hiszen, ha bővül a család, egyre nagyobb otthonra lesz igény. - Nem ragaszkodunk új építésűhöz, szívesen nekiállnék egy felújításnak is - magyarázza Gábor, aki örömmel fogadta a kormány otthonteremtő intézkedéseit. Hangsúlyozta, a szocpol intézményének visszaállítása meglehetősen jó kezdeményezés, ugyanakkor szerinte, sokan nem tudják majd igénybe venni. 

- Akinek van már lakása az nem jogosult, márpedig azok közül, akiknek volt spórolt pénzük, sokan vettek az elmúlt időben a kedvezőbb ingatlanárak miatt. Arról nem beszélve, hogy a két gyermek után járó összeg nem fedezi a használt és új ingatlan közti különbséget, még az illetékmentességgel együtt sem  - összegezte gondolatait a fiatalember.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpoltámogatáshoz jutni; három gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; négy vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!