Valódi fejlődés, vagy csak egy újabb pénz után sóvárgó szervezet?

Siófok - A megalakulás előtt álló balatoni regionális turisztikai szervezet valódi fejlődést indíthat el a térségben, de az is lehet, hogy csak eggyel több lesz az olyan szervezetekből, amelyek közpénzek után ácsingóznak.

Győrffy Árpád

A fenti eshetőségeket a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén fogalmazták meg a régiós TDM szervezet megalakításának előkészületeiről szóló tájékoztató kapcsán. A BFT már korábban szorgalmazta, hogy a helyi szerveződésekre építve egy régiós szerveződés létrejöjjön. Indokolna egy ilyen lépést az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tagok felmentésével gyakorlatilag felszámolta tavaly júniusban a jogelődjével 1927 óta működő Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottságot.


A BFT legutóbbi ülésén a szervezők nevében Fekete Tamás, a balatonföldvári TDM alelnöke adott tájékoztatást a regionális szervezet megalakításának május óta zajló előkészületeiről. Mint elmondta, céljuk, hogy a régiót összefogják egy partnerségen alapuló, alulról szerveződő és tulajdonosi szemlélettel rendelkező professzionális desztináció menedzsmentre épülő szervezettel. A legfontosabb feladatok közé sorolják a régió átfogó turisztikai koncepciójának és stratégiájának a kidolgozását, marketingterv és költségterv összeállítását, a Balaton márka újrapozícionálását, a regionális kommunikáció, a belső PR megvalósítását, hogy megértessék az emberekkel, mi, miért történik, mit, miért kell tenni az előrejutás érdekében. A finanszírozást a tagok által fizetett tagdíjra és a készülő turizmus törvény által reményeik szerint erre a feladatra rendelt támogatásokra alapoznák. Bejelentette azt is, hogy alakuló ülést október 20-án tartják a Balaton vizén a Szent Miklós hajón.
Több hozzászóló is örömmel üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor kételyeket is megfogalmaztak. Hidvégi József fonyódi polgármester például nem igazán tartja szerencsésnek, hogy náluk egy civil szervezet döntsön a kurtaxa 20 százalékának felhasználásáról. Szerinte egy ilyen modell csak akkor működik, ha van megfelelő ember. Az alulról szerveződés kevés, ahhoz kell például a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése is.
Bóka István úgy vélte, nem mindent kell újból elkezdeni, nem mindig a koncepció, vagy a stratégia gyártással kell foglalkozni, hisz rengeteg ilyent készítettek már az elmúlt időszakban, amiket aktualizálni lehetne. Sokkal több valódi dolgot kellene elvégezni és sokkal kevesebb formálisat - mondta.
Arra figyelmeztetett, hogy a regionális TDM szervezet megalakítása önmagában még nem csodafegyver. A TDM-ek lényegét, az alulról építkezést nem szlogen szerűen kell hangsúlyozni, hanem valóban mindenkit be kell vonni. Kérdés, meg tudják-e szólítani a vállalkozói szektort, és a vállalkozók hozzá teszik-e nagy tömegben a munkájukat pénzüket ahhoz, hogy regionális szinten valami újat tudjanak csinálni. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor lesz még egy szervezet a Balaton mellett, amelyik folyamatos konfliktusban lesz az önkormányzatokkal, mert közpénzekre ácsingózik, abból próbálja megvalósítani ugyanazt, amit eddig az önkormányzatok, vagy másfajta szervezetek próbáltak megcsinálni - fogalmazott a BFT elnöke.
Bóka István javaslatára a BFT tagjai támogatták, hogy együttműködési szerződést kössenek az új szervezettel.
 
 
 A TDM (turizmus desztinációs menedzsment) szervezetek egy-egy település, kistérség érintett vállalkozásait, önkormányzatait és más szervezeteit tömörítik, hogy közösen meghatározzák a turizmus fejlesztési irányait, döntsenek a visszaforgatott pénzek felhasználásáról. A balatoni régióban az elmúlt években közel húsz olyan turisztikai egyesület és nonprofit vállalkozás alakult, amelyik hivatalosan is TDM szervezetnek hívhatja magát. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!