Ma ne vegyél semmit!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is arra buzdít, hogy november 25-én tartsunk fogyasztói böjtöt, kerüljük el a boltokat. Világszerte több mint 60 országban hívják fel a figyelmet környezetvédő és civil szervezetek a társadalom túlfogyasztására és rossz fogyasztási szokásainkra karácsony előtt.

Németh F. Bernadett

A kezdeményezés a már-már betegessé váló vásárlásmánia mellett arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát.

Becslések szerint Magyarországon a vásárlási mánia a lakosság mintegy öt százalékát érinti, de a nők jó harmada lehet veszélyeztetett. A vásárlások 40 százaléka hirtelen ötlet és gyors döntés alapján történik, amiben nagy szerepet játszanak az akciók és marketingtrükkök.

 

A november utolsó péntekén (egyes országokban szombaton) tartott nap ötlete egy kanadai reklám-szakembertől származik, akinek elege lett abból, hogy más embereket rábeszéljen olyan dolgokra, amikre azoknak egyáltalán nincs szükségük.

A túlzott fogyasztás elleni napot az 1990-es évektől világszerte megtartják, nem véletlenül karácsony előtt. Ilyenkor arra kívánják ráébreszteni az embereket, hogy túlzott vásárlás nélkül is jól érezhetik magukat és meghitté tehetik az ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!