Segítség a devizhiteleseknek - Illúzió csupán?

Veszprém - Több száz veszprémi köztisztviselőnek és közalkalmazottnak nyújtana mentőövet az állam, ha segítségével végtörleszthetnék devizahiteleiket, derült ki a megyei és a veszprémi önkormányzat által készített felmérésből.

Tremmer Tamás

A Veszprém megyei önkormányzatnál 2553 dolgozótól kértek adatokat, 209-en jelezték, hogy rendelkeznek lakáscélú devizahitellel, közülük 195-en kívánják igénybe venni a végtörlesztés lehetőségét - tudtuk meg a megyeházán. A szóban forgó munkavállalók tőketartozása több mint 1,31 milliárd forint.

A felmérés a veszprémi képviselő-testület legutóbbi ülésén is téma volt. Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) képviselő kérdésére dr. Mohos Gábor jegyző elmondta, a Belügyminisztérium kérte, hogy mérjék fel közalkalmazotti és köztisztviselői körben, kinek és mekkora összegű devizaalapú hiteltartozása van. Erre egy napot kaptak. Az adatokat a Magyar Államkincstáron keresztül juttatták el Tállai András önkormányzati államtitkárhoz. Kiderült, Veszprém város 2609 közalkalmazottja, illetve köztisztviselője közül 215-en nyilatkoztak úgy, hogy lakáscélú devizahitelük van, 207-en élnének a végtörlesztés lehetőségével. A kormány által rögzített árfolyamon az összes tőketartozásuk meghaladja az 1,34 milliárd forintot.

A végtörlesztéssel kapcsolatos hitelállomány-felmérést Katanics Sándor hétfői sajtótájékoztatóján illúziókeltésnek nevezte. Úgy gondolja, a város a közel tízmilliárdos hitelállománya mellett képtelen segíteni a közszolgákon. Az emberek megosztására ugyanakkor jó volt, mert például arról nem beszélt senki, hogy a forinthiteleseken is segít az állam. Az önkormányzati képviselő szerint ezzel a felméréssel kormányzati adatgyűjtés is folyt, amit ugyancsak aggályosnak tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!