A doni áttörésre emlékeztek Pápán

Pápa - Az elvesztett háború nem más, mint a kollektív önvédelem csődje, a kollektivizmus fölbomlása. Kívül kerülünk a jogrenden, csak a két puszta kezünk, meg az Úristen, aki velünk van - hangzott el a pápai megemlékezésen.

Nagy Imre

A többi között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Apostol Pál református lelkész vasárnap a doni áttörés hatvankilencedik évfordulóján rendezett emlékünnepségen. A gyászos történelmi eseményre, aminek során a 2. magyar hadsereg szinte teljes állománya elpusztult, eltűnt, vagy fogságba esett, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, valamint a Pápai Huszáregyesület közös szervezésében emlékeztek a résztvevők.  Orgona László gitárral kísért éneke és Kincses László megrázó prózája után Apostol Pál osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. 

- Az a csapat soha vissza nem jön. Csak az emlék sebe lüktet folyton, fájdalmasan. Gyakran egy nemzet térdel, és mondja a zsoltárt. Ez a zsoltár lehet panaszos, és zsolozsma lesz belőle, de lehet győzelmes, akkor pedig himnusz lesz belőle. Zsoltár és trombitaszó együtt zeng, és lesz belőle égi harmónia, mert közben egy nemzet és egy új nemzedék születik. Ne hagyjuk, hogy a trombita szava elnyomja a zsoltár lágy hangját - fogalmazott a szónok.Az ünnepség zárásaként a résztvevő városvezetők, katonai hagyományőrzők, az Acsády és a Munkácsy iskola hagyományőrzői, Magasy Zsolt alezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka és Keith P. Boone ezredes, a nemzetközi  nehézlégiszállító ezred parancsnoka elhelyezték az Esterházy úti emlékműnél az emlékezés koszorúit, majd mécsest gyújtottak a hősi halált halt magyar katonák emlékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!