A válság ellenére már látszanak az élénkülés jelei Ajkán

Címkék#Ajka

Schwartz Béla polgármester betegsége miatt dr. Horváth József alpolgármester üdvözölte a pénteki újév-köszöntőn a meghívottakat. Beszédében hangsúlyozta, a mai bizonytalan környezetben is elmondhatjuk, hogy 2011-ben az ajkai nagyvállalatoknál élénkülés jelei mutatkoztak.

Tóth B. Zsuzsa

- Az adatgyűjtésbe bevont 28 vállalkozás közül 21 vállalkozásnál egymilliárd forintot meghaladó az árbevétel. A 2008-ban kezdődő válság hatására Ajkán nem kellett működő üzemet bezárni, időleges átmeneti létszámleépítéssel átvészelték a nehéz időszakot. 2010-ben a vállalkozásoknál megkezdődött a válságból való kilábalás, és ez a folyamat erősödött 2011-ben.

A vizsgált 28 vállalkozásnál az árbevétel 164 milliárd forint, ami 23 százalékos növekedés 2009-hez képest - mondta az alpolgármester. Kiemelte, hogy a foglalkoztatottság is növekedő tendenciájú, 2011-ben 28 cég közel 6800 főt foglalkoztatott, és ez 14 százalékos növekedés 2009-hez képest. A pályázatok területén szintén eredményesek voltak az ajkai vállalkozások,  a munkanélküliségi ráta pedig a legutolsó adatok szerint ötszázalékos, ami messze jobb mind az országos, mind a megyei átlagnál is. Elhangzott továbbá, hogy az elmúlt évben a város az előző ciklusban beadott és értékelt pályázatok által több mint 2,5 milliárd forinttal gazdagodott. Az újév-köszöntőn Szulák Andrea színész-énekes adott műsort.

Összefogás kell, nem pedig széthúzás

Az alpolgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a mozgalmas és nehéz év után fontos, hogy a város tovább épüljön, szépüljön. Cél, hogy a pénzügyi, gazdasági fejlesztések mellett minőségi előrelépést tudjon tenni a város a társadalmi élet minden területén. A problémákkal szembenéznek, a város ugyanis mindannyiuké, akik itt élnek. Az összefogásra, nem pedig a széthúzásra van szükség. A köszöntőt követő fogadáson dr. Jáger László címzetes főjegyző mondott pohárköszöntőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!