Ádám, Éva és a Sátán a művészbejáróban

Veszprém - A veszprémi Petőfi Színház felhívására a megye tizenkét középiskolája jelentkezett, a Magyar kultúra napján a Biblia jeleneteit adják elő.

Balla Emőke

A szolnoki színházból indult kezdeményezéshez két éve csatlakozott a Petőfi Színház. Tavaly Madách Imre Az ember tragédiája egy-egy színét állították színpadra a megye középiskolái, idén pedig a Biblia egyes jeleneteit. Láthatók majd részletek az Ószövetségből és az Újszövetségből is, a diákok többek között bemutatják Jákób, József és Lót történetét, de a bábeli zűrzavart is, modern feldolgozásban, az Újszövetségből pedig az irgalmas samaritánus, a tékozló fiú jól ismert történetét, valamint Jézus főpapi imáját. A jeleneteket a csoportok maguk választották, a munka nehézségét az adta, hogy nincs előre megírt szövegkönyv, mindenkinek magának kellett a szöveget megalkotni, a jelenetet létrehozni. Ha volt rá igény, a színház ezúttal is biztosított színészi segítséget. A jeleneteket a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola pár perces zeneszámai kötik össze.

Nagyon különböző, kreatív, egyéni produkciók születtek, mondta Pataki András rendező, aki egységbe szerkeszti a középiskolások produkcióit.

Kiemelte, a színház vezetése fontosnak tartja, hogy a teátrum teret adjon a diákok bemutatkozásának, ezáltal is becsalogassa őket a színházba. Az előadás létrehozásával számukra más megvilágításba kerül a színház, nemcsak társadalmi eseményként gondolnak egy-egy előadásra.

Ezt emelte ki a pápai Petőfi Sándor Gimnázium két diákja is, a tizedikes Meizer Bence - aki tavaly már részt vett Az ember tragédiája bemutatójában, amikor a londoni színt adta elő iskolája, ő pedig idén a Sátánt alakítja Jób történetében - és a kilencedikes Schmidt Martin, aki azt mondta, először jár a Petőfi Színházban. Már az különleges, nem mindennapi élmény, hogy a művészbejárón keresztül jöhet be, bár még nem szokott hozzá, hogy Schmidt művész úrnak szólítsák... - tette hozzá viccesen.

A veszprémi, balatonalmádi, pápai és várpalotai középiskolák vasárnap késő estig próbálnak, de jövő pénteken és szombaton is színpadra állnak még. Az Ádámok és Évák ünnepe - A Biblia című előadást január 22-én, vasárnap délután  öt  órakor láthatják a nézők a Petőfi Színházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!