Beszámoló a Himalájáról Halimbán

A 2011-es tavaszi Lhotse expedícióval a Mount Everest közvetlen közelében járt Gál László ajkai hegymászó, aki néhány napja Halimbán a művelődési házban tartott élménybeszámolót.

Schvarzkopf Anita

A Föld 4. legmagasabb hegycsúcsának első magyar megmászása című előadásában, Gál László beszámolt küzdelmeikről, kalandjaikról, élményeikről. Az öt tagú csapatból neki és a balesete után visszatérő Erőss Zsoltnak sikerült elérnie a 8516 méter magasságban lévő Lhotse csúcsot. Előtte ilyen magasan még nem járt oxigén nélkül hazai hegymászó. Mivel útközben sokat fotóztak és videóztak, közel egyórás összeállítás készült a mászásról, melynek vetítése során a résztvevők szinte ott érezhették magukat a Himalája csúcsai közt.

Külön érdekessége volt az előadásnak, hogy az expedíció során történt napi események beszámolóin túl, a hegymászó az ott élő nepáli emberek életmódjáról, vallási és népszokásairól is érdekes információkat osztott meg a hallgatósággal. Külön kiemelte, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a Himalája térségében a környezettudatos magatartásra és a környezetvédelemre is. Minden hegymászó expedíció köteles lehozni (lehozatni) a hegyről a saját szemetét, ellenkező esetben elveszti a mászás kezdetekor befizetett környezetvédelmi kauciót. Magasabban lévő helyeken tartályokban gyűjtik össze és szállítják le a hordárok a felhalmozódott hulladékokat. Maga is szemtanúja volt annak, hogy a lehozott szemetet miként válogatják szelektíven át az alaptáborban.

Gál László a vetítés után válaszolt a felmerült kérdésekre, majd bemutatta a hegyen használt felszerelésük egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!