Brusznyai Árpád méltó örökösei

Veszprém - Brusznyai Árpád a demokrácia jelképe. Életét áldozta azért, ami a nemzetnek drága volt: függetlenségért, békéért, önazonosságért, mondta dr. Navracsics Tibor emlékező beszédében a Pannon Egyetem aulájában szombat este tartott Brusznyai emlékhangversenyen. Az idén hárman, egy pedagógus és két diák érdemelte ki a Brusznyai-díjat.

Balla Emőke

Ki volt Brusznyai Árpád? Áldozat vagy hős? - tette fel a kérdést a miniszterelnök-helyettes, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára emlékezett. Mintha jobban szeretnénk az áldozatokat, mint a hősöket, mondta. Az áldozat médium, engesztelő eszköz, talán nincs is önálló személyisége. A hős kiválik a tömegből, eredményt ér el, ami fordulatot jelent, meghatároz egy eseményt, nélküle az nem is történhetne meg. A mi történelmünk nem áldozatokkal, hanem hősökkel van tele, Magyarország történelme nem áldozatok, kudarcok, hanem egy közösség, a nemzet számára fontos hősök történelme, hangsúlyozta dr. Navracsics Tibor. Brusznyai Árpád hős volt, kimagaslott Veszprém 20. századi történelmében. De a magasság mellett meg kell említenünk a mélységet, a sötétséget is. Brusznyai Árpád erkölcsileg tiszta alakjával szemben az aljas hazaárulót, Papp Jánost, az akkori MSZMP Veszprém megyei első emberét. És míg Brusznyai Árpád megmentette, védte Papp János életét, addig ő ellene vallott, tanúskodott ellene, halált kért Brusznyai életére.

Áldozat volt-e Brusznyai Árpád? Életét áldozta azért, ami a nemzetnek drága volt: függetlenségért, békéért, önazonosságért, nemzetünk legjobb céljaiért harcolt. Mi, veszprémiek  Brusznyai Árpád örökösei vagyunk  és abban hiszünk, hogy megvalósulnak azok a célok, amiket ő képviselt - zárta beszédét a miniszter.

A Brusznyai Alapítvány 1990 óta emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára, mondta köszöntőjében Imre Frigyesné, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Ő köszöntötte az idei díjazottakat: ezúttal hárman, egy pedagógus és két diák kapta az elismerést. Az emlékérmet az a veszprémi tanár érdemli ki, aki 1956 szellemi örökségét őrizve diákjai elismerését is kivívta példamutató szakmai-pedagógiai munkájával. A Brusznyai Alapítvány kuratóriumának döntése alapján ebben az esztendőben Vesztergom János, a Vetési Albert Gimnázium  tanára a díjazott, aki az egri főiskolán  földrajz-testnevelés szakon diplomázott,  majd végzettségét egyetemi szintre emelte és több sportágban edzői képesítést szerzett. Az alapító szándéka szerint  az az utolsó évfolyamos diák  nyerheti el a díjat, aki az iskolai élet valamely  - tanulmányi, művészeti,sport, közösségformálás - területén példamutató és történelem tantárgyból kiemelkedő eredményt tud felmutatni. Idén először két diákot jutalmaztak: Palásthy Gergelyt, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola diákját, aki a nyolcosztályos gimnáziumban minden tanévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárt és aki hét testvérével Balatonfűzfőn él, valamint Mihálykó Andrást, a Lovassy László Gimnázium  sokoldalú, eredményes diákját, aki több országos versenyen a legjobbak között végzett. A Brusznyai-emlékérmeket Brusznyai Árpád unokája, Inotay Nóra adta át.

Mindkét  díjazott diák énekel az emlékhangversenyeken évek óta fellépő Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórusban, így a kilenc középiskolai énekkarból, valamint veszprémi kórusokból alakult énekkar tagjai a koncertet nyitó Himnuszt követően a színpadon maradva tapssal köszöntötték dalos társukat. A hangversenyen ezúttal is a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített  Mendelssohn Kamarazenekar adott műsort, Kováts Péter vezényletével. A koncert első felében az 1956 szimbólumává  is vált zenemű, Beethoven Egmont nyitánya hangzott el, a második részben pedig Georges Bizet Te Deuma, melyben a kamarazenekar és az oratóriumkórus mellett közreműködött Kertesi Ingrid, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Muskát András énekművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!