Engedünk a pénzért?

Az Európai Bizottság és a magyar kormány közelmúltbeli pengeváltásainak "természetes" folyománya volt a kötelezettségszegési eljárás, így elindítása csak tágabb perspektívából meglepő: a közösség szervei egy olyan ország jogalkotását vonják most vizsgálat alá, amely éppen az uniótól vár anyagi segítséget államháztartásának finanszírozásához.

Horváth A. Attila

Szerencsétlen tehát a csillagállás, bár több jel is utalt már rá, hogy a remélt hitelkeret érdekében mégis hajlandóak vagyunk feladni szabadságharcos magatartásunkat. Ha így lesz, az unióban nem ritka eljárást nem érdemes túldimenzionálni, az ugyanis "csak" egy újabb nyomásgyakorlási eszköz, ám kormányzati stratégiától függően az is előfordulhat, hogy végül az Európai Bíróságon kötnek ki a vitás ügyek, azaz hosszú procedúra várható.

A kérdés az, mennyire van szüksége Magyarországnak a nemzetközi szervezetek pénzére, illetve valóban dolgozott-e ki B tervet az agytröszt. Mindenesetre a leghevesebben támadott MNB-törvény december 30-ai elfogadásakor már mindenki tudta, hogy ebben a formában szálka marad az EU szemében, sőt, átalakítása a hitel feltétele lehet; mégis átfuttatták a parlamenten. Ez vagy egy alaposan átgondolt forgatókönyv része - vagy épp ellenkezőleg, a fejetlenség egyértelmű jele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!