Fantasztikus műtéti siker: méhnyakrákos kismama és babája is jól van

Veszprém - Orvosi bravúr, nagyon ritkán elvégzett műtét - életben van a csecsemő és jól van a méhnyakrákkal operált kismama is.

Varga Domokos Péter

A Monostorapátiban élő kismamát kezelő, a műtétet előkészítő és végrehajtó orvoscsoport tagjai pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a sikeres beavatkozásról a Csolnoky Ferenc megyei kórházban. 

- Példaértékű folyamat zajlott, a konkrét esemény kapcsán be tudjuk mutatni a jövőt, amelyet ma tervezünk meg - vezette fel a témát dr. Dávid Gyula.

Egy fiatal nőnél a korai terhességében elvégzett nőgyógyászati szűrűvizsgálatnál a méhnyak rosszindulatú elváltozásának gyanúját találták. A szövettani vizsgálat a terhesség 12. hetében megállapította, hogy méhnyakrákról van szó - közölte dr. Szilágyi Imre.

A  szülészeti, nőgyógyászati osztály vezetője közölte, a kismama kérésére az Országos Onkológiai Intézetben egy orvoscsoport eldöntötte, hogy amikor a magzat nagysága eléri az életképesség határát, a terhesség 35. hetében császármetszést hajtanak végre, majd a ményakrákműtétet is elvégzik. (A kismama ezzel nagy kockázatot vállalt, kérhette volna azt is, hogy végezzék el azonnal a méhnyakrákműtétet, de ez a kisbaba életébe került volna.) A beavatkozás az onkológiai intézet és megyei kórház megállapodása alapján  Veszprémben történt meg.

A magzat és az anya szempontjait figyelembe véve kell meghatározni a terápiát - kezdte a tájékoztatóját a műtétet végrehajtó orvoscsoport vezetője, az onkológiai intézet főorvosa. Dr. Udvary János elmondta, a kisbaba kiemelését követően eltávolították a méhet, a betegség elterjedésének ismeretében a környező kötő- és támasztószövetekkel, nyirokutakkal és -szövetekkel együtt. Így lehetett garantálni, hogy egészséges gyermek szülessen és meggyógyuljon az anya.

Az országosan és világviszonylatban is nagyon ritka műtéthez speciális szakemberek kellettek és speciális tudás - tette hozzá az elhangzottakhoz dr. Hornyák Lajos. Az onkológiai osztályvezető elmondta, a mostani eset arról is szól: a Veszprémben létesülő onkológia központ nem elszigetelt hely lesz, hanem országos rendszerben fog dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!