Folytatás és újrakezdés Zircen

Címkék#Zirc

Zirc - Összességében sikeres év áll mögöttünk. Megőriztük a város működőképességét, volt fűtés intézményeinkben, a közvilágítást sem kellett szüneteltetni, nem halmoztunk fel kifizetetlen számlákat, az önkormányzat és intézményeink munkatársai is mindig időben megkapták fizetésüket.

Varga Domokos Péter

A város polgármestere mondta ezt a már hagyományos, december 30-án, a városháza nagytermében tartott évértékelő beszédében. Ottó Péter áttekintette a tavalyi nehéz évet, nem titkolva, a számvetés felemás érzéseket eredményezett. Felsorolta az eredményeket, melyekre méltán lehet büszke a város és polgárai. Jelentős beruházások valósultak meg, többek között az informatikai fejlesztés az általános iskolában, új bölcsődével gazdagodtak, átadták a kistérséget is kiszolgáló új, emelt szintű szakrendelőt, megkezdődött a Rákóczi tér rekonstrukciója. Sikeres rendezvényeket bonyolítottak le, mint például a betyárnapokat, a múzeumok éjszakáját, a múzeumok őszi fesztiválját. Rengeteg azonban a megoldásra váró feladat, és van, amit kudarcként kell számon tartani, elmaradt több intézményben a felújítás, nem épült új buszmegálló. Nem volt könnyű olyan testületi döntéseket sem hozni, amelyek növelték a lakosság terheit.

Összességében sikeres volt az év, jó lenne, ha a következőt is így zárhatnák - fejezte ki óhaját a polgármester. Az egyik évből a másikba való átlépés ugyanis nem lezár valamit, hanem arra figyelmeztet, mit hogyan kell folytatni vagy éppen újrakezdeni. Az új esztendőben a kilátások nem adnak okot túlzott optimizmusra - fogalmazott Ottó Péter -, mert az ország és a térség is nehéz helyzetben van. A probléma enyhítésének kulcsa a helyi közösségek kezében van, meg kell őrizniük azt a légkört, amely a nagy politikai csatározásokat a város falain kívül rekeszti. Természetes, hogy a sokféle ember sokféleképpen gondolkozik, de az erőt az összefogásra, a közösségi célok összefogására kell fordítani.

A polgármester szólt arról, hogy az önkormányzati rendszerben az év végén elfogadott új törvények jelentős változást, pluszfeladatokat hoznak. A gazdasági helyzet 2012-ben sem lesz könnyebb, mint az előző évben, a költségvetési koncepcióban kezelni kell a 80 milliós hiányt. Ezzel együtt a folyamatban lévő és az év folyamán benyújtandó pályázatok révén jelentős fejlesztések valósíthatók meg. Sor kerül többek között a Rákóczi tér rekonstrukciójának második ütemére és a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház népi kismesterségek műhelyének felújítására. Folytatódik a felhagyott hulladéklerakó kármentesítése, a felszíni csapadékvíz elvezetése, pályázatot adnak be a felszíni közlekedés fejlesztésére.

Az értékelő beszéd előtt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai, Búzásné Rezsőfi Lívia, Mavizer Erzsébet és Kovács Péter, valamint igazgatója, Balázsné Györek Zsuzsanna adtak zenés műsort.

 

Köszönet a múzeumok igazgatóinak

A közös munkáért mindenkinek köszönetet mondott a polgármester, aki tevékenységével segítette a várost. Külön is kifejezte köszönetét a Bakonyi Természettudományi Múzeum és a Reguly múzeum két leköszönő igazgatójának, Kasper Ágotának és Illés Ferencnek. Munkájukat Nemes Fanni, a III. Béla gimnázium ötödéves tanulójának a múzeumokat ábrázoló alkotásával köszönte meg. Kasper Ágota nem tudott jelen lenni az ünnepségen, Illés Ferencet 80. születésnapja alkalmából is köszöntötte utóda, dr. Ruttkay Miklián Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!