Ismerik a várost - Vetélkedő veszprémi tanulóknak

Veszprém - A megyeszékhely önkormányzata és a Veszprém TV közösen városismereti versenyt hirdetett. Az Ismerem a városom?! verseny már zajlik, de folyamatosan be lehet kapcsolódni.

Szabó Zsuzsanna

Az önkormányzat és a városi televízió tavaly novemberben indította útjára várostörténeti filmsorozatát és az ehhez kapcsolódó városismereti vetélkedőt az 5-10. évfolyamos diákoknak.

A játék során egy tíz részből álló filmsorozatot mutatnak be. Az ismeretterjesztő kisfilmek mindegyikéhez egyéni indulóknak és négytagú csapatoknak szóló feladatok kapcsolódnak. A kérdések, feladatok megoldásához azonban nem elég csupán a filmek megtekintése, kutatniuk kell a Laczkó Dezső Múzeumban, búvárkodni Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó A tudományosság és kultúra bölcsője című tankönyvében vagy Veszprém egy-egy műemlékét kell megnézniük.
A játékban való részvételhez a www.veszprém.hu internetes oldalon kell regisztrálni. Eddig 304 fő egyéni és 124 csapat kapcsolódott az Ismerem a városom?! című többfordulós film- és versenysorozathoz.



Némethné Károlyi Jolán történelem szakos tanár, a verseny egyik szervezője azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a már regisztrált, de az első részhez kapcsolódó válaszaikat még be nem küldött résztvevők a hiányosságot már nem tudják pótolni, de a második feladatsort és a soron következőket még beküldhetik. Mivel a megszerezhető pontszámok összeadódnak, érdemes minél előbb bekapcsolódni a versenybe. Eddig két 10-15 perces kisfilmet mutattak be, az első rész témája Veszprém földrajzi fekvése és története az ősidőktől a honfoglalásig, a második rész az Árpád-kori Veszprémről szól. Külön feladat, így pluszpontokat lehet gyűjteni a vetélkedőhöz kötődő logó tervezésével és elkészítésével.

Ennek beküldési határideje január 31. A következő városismereti filmet az érdeklődők január 16-án láthatják a Kukkantó műsorában. A szervezők célja, hogy a tízrészesre tervezett filmsorozattal minél több veszprémi diákban - de felnőttben is - felébresszék a kíváncsiságot lakóhelyük gazdag múltjának megismerése iránt. Reményeik szerint a gyerekek így szorosabban kötődnek majd városukhoz.

Az egyéni feladatok jó megoldásait beküldők között minden epizódnál könyveket sorsol ki Somody Zsuzsa szerkesztő. A játék végén pedig minden diákot - könyvvel - jutalmaznak. A tervek szerint a tíz legjobb csapat negyven tagja a nyáron egy balatoni táborozáson vehet részt. Itt a játék és a szórakozás mellett a szervezők rövid felkészítést is tartanak arra az októberben megrendezendő szóbeli várostörténeti vetélkedőre, ahol eldől, ki jut a végső döntőbe. A legeredményesebben szereplő öt csapat ugyanis a Veszprém TV élő adásában mutathatja meg, milyen jól ismeri a várost.

Az iskolák közül eddig a Simonyi a legaktívabb, az első tíz helyezettből hét csapat az intézményt képviseli. A verseny jelenlegi állása, az első tíz helyezett (helyezés, csapatnév, iskola, pontszám): 1. múltkutatók9, Deák, 30., 2. Másnaposok, Kossuth, 29., 3. Valakik, Simonyi, 29., 4. Megyerekek, Simonyi, 29., 5. Ancsák, Simonyi, 29., 6. Raffaello, Simonyi, 29., 7. Aranyosok, Simonyi, 28., Mandarinok, Simonyi, 28., 9. ZSAFA, Vetési Gimnázium, 28., 10. Veszprémi Homo Sapiensek, Simonyi, 28 pont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!