Kész a söralátét?

Veszprém - Péntektől már letölthető az új adónyilatkozat, amellyel a bejelentések szerint megvalósul a söralátét méretű adóbevallás. A szakértőknek valószínűleg igazuk van abban, hogy ezzel nem könnyebb adózni.

Varga Ibolya

Szemfényvesztés ezt új adóbevallásnak nyilvánítani Horváth György, az egyik legismertebb adószakértői és könyvelőiroda vezetője szerint. Régebben volt nyolc-tíz oldalas adóbevallás, amit ötvenoldalas kitöltési útmutatóval tettek érthetővé. Aztán 2005-ben megjelent az adóhivatali adómegállapítás, ami kedvező volt az adózóknak, hiszen csak beküldték a szükséges adatokat, az adóhivatalban kiszámították az adójukat, ha elfogadták, aláírásukkal hitelesítették, ha nem, egyeztethettek. Igaz, hogy akkor is olyan adatokat kért be a hivatal, ami egyébként megvolt neki. Most ugyanez történik azzal a különbséggel, hogy nem a hivatal állapítja meg az adót, és ezzel nem is lehet biztos abban az adózó, hogy  jól dolgozott és  nem kap büntetést.

A propaganda szerint mindössze három sort kell kitölteni ebben az adónyilatkozatban. Ez  nem teljesen igaz, hiszen előtte meg kell adni egy sor olyan adatot, aminek egyébként birtokában van az állami adóhatóság.  A három  adókötelezettségre vonatkozó sor  közül csak egyet lehet könnyedén kitölteni, a munkáltató, kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét, hiszen az szerepel a kifizetőtől kapott igazolásokon. Ez a harmadik sor.


 
Az első sorba a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerinti összes adóévi adóköteles jövedelem összegét kell beírni.  A kitöltési útmutató segítségét kell kérni ennek értelmezéséhez. Tavaly ugyanis az összevont adóalapba tartozó jövedelmeket huszonhét százalékkal meg kellett növelni ahhoz, hogy megkapjuk az adóalapot. Az első sorba ezt, az adóalap-kiegészítéssel számított összes jövedelmet kell beírni. Ez a munkáltatói igazolásokon a D oszlopban szerepel.
 Az adónyilatkozat második sorába a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó összegét kell beírni.  Ez azonban nem szerepel az igazolásokon, és a kitöltési útmutató sem ad elegendő instrukciót ahhoz, hogy a  laikus adózó helyesen meg tudja állapítani  az adóját.   Ebben a sorban kell érvényesíteni az adókedvezményeket, ami szintén adószakértői ismereteket igényel. 

Az adószakértők véleménye szerint  jobban járnak  az adózók, ha a munkáltatójuktól vagy az adóhatóságtól kérik az adójuk megállapítását, vagy a  hagyományos személyi jövedelemadó bevallást töltik ki.  Az internetes kitöltési programmal pillanatok alatt el tudják készíteni, elvégzi a szükséges számításokat és még ellenőrzi is az adatokat. Ezzel elérhető, hogy ne hibázzunk.

Az  nyújthat be adónyilatkozatot, aki kizárólag egy munkáltatótól szerzett összevont adóalapba tartozó jövedelmet, amely után a levont adóelőleg és a tényleges adó különbözete nem haladja meg az ezer forintot. További feltételek is vannak, például az, hogy a családi adókedvezményt nem osztja meg házas- vagy élettársával az adózó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!