Mozgássérülteket vagy a bankot támogatja az állam?

Kivárnak a mozgáskorlátozottak a gépjárművásárlással. Bár jelentős támogatást nyújt az állam az autók beszerzéséhez, a kidolgozott konstrukció a finanszírozó bankot segíti.

Zalai Hírlap

- Tavaly változott meg a korábbi rend, ami szerint a gépkocsi-vásárlási támogatáshoz áprilisig lehetett az igényeket benyújtani, és ezt általában júliusig elbírálták - kezdte Bakonyi Józsefné, a mozgássérültek megyei egyesületének elnöke. - Szinte az utolsó pillanatban szóltak, hogy ez módosul és mindenkinek újra be kellett adnia az igénylést.

- Ezt követően a korábbiakhoz képest szigorúbban bírálták el a kérelmeket. Elsősorban a fiatalabbakat részesítették előnyben, akiknek tanuláshoz, munkához vagy rehabilitációjuk érdekében volt fontos a gépkocsi. Ezekről csak november végére született döntés. Országosan 825 gépkocsi beszerzését támogatták, amiből 135 átalakítást jelent. Zalában 21 kapott támogatást: 13 új, 7 használt gépkocsi és egy speciális kerekes szék beszerzése válhat így olcsóbbá. Tény, a megelőző évben ennél kevesebbet kaptunk - ismerte el.Az örömbe azonban hamar üröm vegyült, amikor kiderültek a feltételek. Az új autó kizárólag Suzuki Swift 1,2 GLX lehet, ennek beszerzéséhez jár a 900 ezer forint állami támogatás. A használt nem lehet 4 évnél idősebb, ehhez 600 ezer forint, a vételár legfeljebb 60 százaléka lehet az állami hozzájárulás. De bármelyiket is kapja a rászoruló, mindenképpen igénybe kell vennie a Széchenyi Kereskedelmi Bank finanszírozási szolgáltatását, azaz a forint alapú kölcsönterméket, ahogy a pénzintézeti tájékoztató fogalmaz. A konstrukció minden esetben 36 hónapos futamidejű, plusz egy emelt összegű utolsó törlesztőrészlet. Ha a jogosult nagyobb összeggel rendelkezik a banki ajánlatban szereplőnél, akkor azt a különbözetet betétként kezelik, tehát ezzel sem lehet csökkenteni a kölcsönt. Ráadásul nem veheti meg máshol az új gépkocsit az országban, csak a konzorcium kilenc értékesítési pontján.


A konstrukció feltételeiről a Zalai Hírlap honlapján olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!