Telekadó: ''Ez nem más mint rablás''

Gyulafirátót – Azoknak a tulajdonosoknak, akik egyetlen (hétszáz négyzetméternél nagyobb, de ezerötszáz négyzetméternél kisebb) telektulajdonnal rendelkeznek, a kiszabott telekadónak mindössze öt százalékát kell megfizetniük – ez lehet az egyik kedvezmény az új telekadót illetően, melyet Porga Gyula polgármester jelentett be kedd este, a Gyulafirátóton tartott újabb lakossági fórumon. A gyűlésen ismét felmerült Veszprémtől való "elválás", szó volt az alacsony nyugdíjakról és az új Alkotmányról is. Kiderül az is, ki és miért gyóntatta Czaun Jánost egy órán át. Képriportunk a lakossági fórumról.

Szausev Xénia

Egyszer volt, hogy is volt

Újabb lakossági fórumot szerveztek a gyulafirátóti művelődési házban, miután a rátótiak elfogadhatatlannak tartották, hogy többek között a nem értékesíthető telkek után is adózni kell, ráadásul – véleményük szerint - megfizethetetlen összeget kér tőlük a veszprémi önkormányzat telekadó címen. Czaun János a terület önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket, aki továbbra is kiállt korábbi véleménye mellett, miszerint aránytalanul sújtja az új telekadó a gyulafirátóti, kádártai és jutaspusztai lakosokat. Így a fideszes képviselő (aki nemmel szavazott a közgyűlési határozatnál) egyeztetéseket kezdeményezett a városvezetéssel, hogy olyan kedvezményeket vezessenek be, amelyek elfogadhatóak a kérdéses városrészek lakóinak.

"Senkinek nem kell ecsetelni, milyen helyzet van ma Magyarországon"

A rendeletmódosítási tervekről - amelyről akár már januárban dönthet a közgyűlés Porga Gyula, Veszprém polgármestere számolt be a lakosoknak, s röviden felvázolta a lehetséges módosításokat.

- Azok a tulajdonosok, akik egy (700-1500 négyzetméternyi) telektulajdonnal rendelkeznek, mindössze a kiszabott adó öt százalékát kell megfizetniük. A helyi építési szabályzat szerint nem beépíthető telkek után teljesen mentesülnek a telekadó alól. Mentesülnek továbbá  bárki, mindazok, akik még idén megszerzik az építési engedélyt – sorolta Porga Gyula, hangsúlyozván, nem jókedvükben vezettek be új adót. - Nem azért, hogy sanyargassuk a lakosságot – szögezte le, hozzátéve, Magyarországon ma olyanok a körülmények, hogy amelyek szükségessé tették ennek az adónemnek a kiszabását.

Porga Gyula: Veszprém helyzete stabil

- Az Állami Számvevőszék decemberi jelentéséből (amely a megyei jogú városok adósságállományát is kimutatta) kiderül, Veszprém helyzete stabil és kiszámítható. Ám nekünk is ki kell menekülni az adósságcsapda spiráljából. Nem az volt a szándék, hogy egy megfizethetetlen adónemet vezessünk be. – magyarázta a polgármester, aki elismerte, bár rossz döntést hoztak, készek a kompromisszumos megoldásra.

"Ez nem más, mint rablás!"

Ezután kaptak szót a lakosok, akikkel jócskán megtelt a művelődési ház terme. Többen azt javasolták ismét, legyen külön önkormányzata Gyulafirátótnak. Porga Gyula szerint az elszakadás nem új keletű, "szinte ötévenként felmerül ennek az igénye", ám szerinte az új önkormányzati törvény és az Alkotmány is az "együtt maradást" támogatja.

Volt, aki megfizethetetlennek tartja a kedvezményes adót is, különösen a jelenlegi alacsony nyugdíjak mellett. "Még az öt százalékot sem tudom kifizetni” – panaszkodott egy idős úr, aki szintén a függetlenségben látja a megoldást. A javaslatot egyébként, akárhányszor szóba hozta valaki, tapsvihar fogadta. Czaun János próbálta időnként csitítani a polgárokat. Kritizálták a korábbi és a jelenlegi városvezetést, majd részletekbe merülő kérdéseket tettek fel Prém Józsefnek, a veszprémi adóhivatal vezetőjének, aki azon túl, hogy minden kérdésre válaszolt, arra bátorította a lakosokat, forduljanak bizalommal az adóhivatal munkatársaihoz.

- Fordultam is – jelezte egy férfi, s elmondta a horribilis garázsadóra panaszkodott (amit egyébként nem használ, mert nincs autója) a s hivatal munkatársai azt javasolták neki, építsen lépcsőt a garázs elé. "Tiszta kabaré" – hangzott el a hátsó sorok között a reakció.

Sub Bass Monster alias Máté Szabolcs: Szép ez a méltányosság, ám jobb megoldás kellene

A kérdések és kétségek sorozata úgy tűnt, már-már sosem ér véget, a lakosok továbbra is rossz döntésnek tartották az új adónemet, hiába próbálta őket rávenni Porga Gyula, hogy a kedvezményes feltételekről beszéljenek inkább, ne arról, ami ha minden jól sikerül, januárban felülíródik a közgyűlésen. „Megoldhatatlan helyzet elé állítanak bennünket. Ez nem más, mint rablás” – hangzottak a kétségbeejtő és elkeseredett vélemények. Még Sub Bass Monster, vagyis Máté Szabolcs rapper is azt a gondolatot tartotta előrelépésnek, ha egyesével vizsgálnék felül a családok anyagi helyzetét, hogy vajon mindenki tud-e fizetni ekkora mértékű terhet.

- Szép ez a méltányosság, de jobb megoldásra várunk – összegezte cinikusan Máté Szabolcs.

"Egy óráig gyóntattalak, János. Ugye emlékszel?!"

Bezzeg, ha olyan vezető lenne, aki lokálpatrióta is, akkor nem került volna a közgyűlés elé az ügy és nem tartanánk itt – szólt közbe egy lakos a sorok közül, aki azt javasolta, osszák meg a terhet a veszprémi lakosokkal együtt, "hiszen ez egy közteher".

- Arról volt szó, hogy az itt élő emberek nélkül, nem hozhat döntést a város. Így csatlakoztunk egykor Veszprémhez. A telekadós téma pedig bőven érint bennünket. A részönkormányzat miért nem beszélte meg ezt az ügyet velünk? Egy óráig gyóntattalak, János magyarázta felháborodottan, olykor komikusan a férfi, aki szintén Rátót önálló önkormányzatára tenné voksát. Csunyi János korábbi képviselő szerint bosszúból alkották az adórendeletet, amely előkészítetlen.

"Hódmezővásárhelyen magasabb a telekadó"

Válaszolt Prém József arra a kérdésre, hogy létezik-e más városban is ilyen magas telekadó, majd jött a közönség reakciója, "Fizessen csak a Lázár! Mi nem szeretnénk" Többen garanciát szerettek volna kérni a polgármestertől arra, hogy jövőre nem emelik az adót, ám Porga Gyula szerint ezt kijelenteni nem lenne helyénvaló. Végül elmondta, 190 millió forintnyi bevételt remélnek az új adótól. - Ne feltételezze a városvezetésről senki sem, hogy ki akarna szúrni bárkivel is – mondta a polgármester, amit hőbörgéssel fogadott végül a hallgatóság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!